2021. 08. 02. - 13:15

Önvezető biztonsági autót terveznek a Hungaroringre

Önvezető biztonsági autót terveznek a Hungaroringre
A Hungaroringen önvezető autó válthatja fel a felvezető körben a hagyományos biztonsági autót a Forma 1-es futamokon. 
A Forma 1 a világ legnépszerűbb autóversenyének mondható, hiszen világszerte tízmilliók követik a hétvégi futamokat. A "száguldó cirkusz" nevet viselő autóverseny éppen az előző hétvégén látogatott el a Hungaroringre, ahol a szezon eddigi egyik legjobb és legizgalmasabb versenyét láthatták a nézők augusztus elsején.
 
Ha már Magyarországra látogatott a sorozat, az F1 elnök-vezérigazgatójával, Stefano Domenicalival is tárgyaltak a magyar felek. A tárgyalást és egyeztetést követően Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kijelentette, 2037-ig biztosan számíthatunk arra, hogy lesz Forma 1-es futam Magyarországon. A miniszter azt is elárulta, több területen újítanának a futam lebonyolítását illetően.
 
Mivel a Hungaroring 35 éve épült, egy komolyabb felújításon is át kell esnie. A felújítások már 2022 tavaszán elindulnak. Megújul a bejáratnál található irodaház, a shop és a kávézó is. A 2022-es nyári futam után kezdődik el a főlelátó átépítése. A lelátót teljesen lebontják majd és újraépítik a 2023-as versenyig, amely után a boxutcát és a paddockot szélesítik ki. A projekt utolsó lépése a főépület teljes megújítása lesz.
 
f1_onvezeto_hungaroring_torzs
A futamokon is újítanának a Hungaroringen, ahol önvezető felvezető autót vezetnének be
 
A tárgyalásokon több innovatív megoldásról is egyeztettek a felek. Szóba került az is, hogy a közvetlenül a verseny kezdetét megelőző felvezető körön a safety car-t önvezető járműre cserélnék a Hungaroringen a következő években. Az úgynevezett safety car a Forma 1-ben főleg baleseteket követően gurul a pályára, hogy csökkentsék a versenytempót, ameddig ismét alkalmas lesz a pálya a versenyzésre, de a felvezető körben is ők követik a mezőnyt. A Hungaroringen természetesen csak a felvezető körben cserélnék önvezető járműre a biztonsági autót.
 
A Hungaroring felújításáról Palkovics László azt is elárulta, hogy itt kap helyet a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) laboratóriuma. Az ügynökség célja, hogy innovatív szemlélettel közelítsen az autó- és motorsportra, valamint, hogy megteremtse a kapcsolatot a sportág szervezetei, illetve az állami és piaci szereplők között. Mivel az ügynökség laboratóriuma a mogyoródi versenypályán kap helyet, így szakmailag is támogatják a Hungaroringet, hogy az valóban megfeleljen a kor igényeinek. 
 
A Hungaroring fejlesztési terveinek bemutatása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2037-ig meghosszabbították a szerződésüket a világ legnépszerűbb autóverseny sorozatával. A sportágban az ilyen hosszú távú szerződés megkötése ritka, így valóban figyelemre méltó, amit a magyar versenypálya produkál. 
 
Forrás: MTI, Hungaroring Sport Zrt., HUMDA Zrt. 
Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.