2017. 12. 21. - 07:40

Több autóhitelt kell felvenni, drágulnak a használt autók!

Több autóhitelt kell felvenni, drágulnak a használt autók!
Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia vagy nagyobb hitelt kell felvennie annak, aki most akar használt autót vásárolni. A használ autó piac ugyanis újabb rekordot ért el. Az utolsó negyedév adatai szerint az utóbbi három hónap alatt mintegy 180.000 használt autó cserélt gazdát. 
Ez a szám pedig közel 7.000 autóval több mint amennyi az azt megelőző időszakban volt. A kereslet növekedésével az árak is felfele kúsztak. Az átlagárak 3,2%-kal lettek magasabbak az előző negyed évben mért adatokhoz képest.

A hazai legnagyobb használt autókkal foglalkozó webportál értékesítési vezetője elmondta, hogy az eladott autók összértéke csaknem a másfélszeresére nőtt a tavalyi év első szakaszához képest.

A jelenséget azzal magyarázta, hogy az év közepétől indult be a használtautó-import és ezzel együtt növekedett mint az új vásárlások száma, mind pedig az eladások száma is. A becslések szerint, idén akár 700.000 darab gépjármű értékesítés is történhet, szemben a tavalyi 620.000 eladott példányhoz képest.

Ha nő a vásárlási kedv, nőnek az árak is

A külföldön történő gazdasági fellendülés pozitív hatással volt az ottani autóárakra, így a kelet-európai autóvásárlók fokozódó kereslete miatt az elmúlt egy évben emelkedni kezdtek szépen lassan az autók vételárai.

Ez pedig kihatással volt Magyarországra is, hiszen ezáltal áttételesen a hazai személygépjárművek átlagárát is feljebb nyomták. A hazai árak jóval a 2 százalékos infláción felül változtak, így általánosan elmondható, hogy drágulás figyelhető meg a hazai autópiacon.

Még drasztikusabb a helyzet a piacon kisebb létszámban jelenlévő egyterűeknél, ahol 13 százalékos emelkedés volt tapasztalható. Ezenkívül drágultak az alsó-, a közép- és a felső kategóriás autók is.

Átlagosan 9 százalékos emelkedés figyelhető meg ezeknél a típusoknál, még a mini és kisautók is 4,5 százalékkal lettek drágábbak. Egyedül a terepjárók kategóriája maradt az ésszerű – inflációs – határon belül, minden más kategória drasztikus áremelkedésen esett át.

A drágább autókra is jól jöhet az autóhitel!

Bár a használt autók piaca jelenleg egyre aktívabb, ezért egyre drágábbak a járművek, nem kell elkeseredni, ha nincs elég tőként a kiszemelt gépjármű megvásárlásához.

Az interneten már több ingyenes autóhitel kalkulátor is segít, hogy a megfelelő intézmény ajánlatát tudjuk kiválasztani, ha autóhitelt szeretnénk felvenni leendő kocsink árának kiegyenlítéséhez. A manapság már 20%-tól is elvihető használt autók hiteleit kedvező feltételekkel lehet igényelni a kijelölt hitelintézetekben.

Vegyünk példának egy 2 milliós autót, amit ha ügyesek vagyunk (legyünk optimisták!) már 1.800.000 Forintra is lealkudhatunk. Így csak ezt az összeget kell kifizetnünk. Ennek a 20 százalékla: 300.000 Forint, amit önerőként nekünk kell biztosítanunk. A hitel összege, a megmaradó 1.500.000 forint. Ha szeretnénk 5 év alatt (60 hónap) letudni a törlesztéseket és vállaljuk, hogy a jövedelmünk a hitelt adó bankhoz érkezzen, akkor 32.000 – 38.000 Forintos havi törlesztő részletre a minénk lehet a kiszemelt járgány.

A bankok egyéni ajánlata után érdemes előtte utána járni, hiszen nem feltétlenül a legolcsóbb havidíj mögött rejtőzik a legjobb ajánlat. A mai autóhitelek 10.97% és 20,50% THM körül mozognak, így ebben az esetben a hitel díja 427 ezer forint és 825 ezer forint körül mozognak. Érdemes tehát jól dönteni ha autóhitelt veszünk fel, hiszen több százezer

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.