2021. 04. 27. - 09:18

Új fejlesztéssel álltak elő a BME kutatói az önvezető autókkal kapcsolatban

Új fejlesztéssel álltak elő a BME kutatói az önvezető autókkal kapcsolatban
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói egy olyan balesetek elkerülését segítő mozgásszabályozó rendszert szabadalmaztak, amely nemzetközi szinten is versenyképes lehet.
A BME már évek óta kutatja a járművek autonóm irányításának lehetőségeit azokban a helyzetekben, amikor a jármű vezetőjének már nincs ráhatása az irányításra és az autó irányíthatatlanná válik. Az új találmánnyal egy olyan berendezést és algoritmust fejlesztettek ki az egyetem szakemberei, amely a tapadási határon túl is képes kontrolláltan vezetni az autót. Az említett fejlesztés az ESP vagy ABS járműdinamikai szabályozó rendszernél is nagyobb hatékonysággal képes irányítani a vészhelyzetben tapadási határt átlépő járművet.
 
„A szabadalmi eljárás során az autóiparban jelentős potenciált képviselő Ford és Toyota márkák legfrissebb találmányaival vetettük össze a műegyetemi kutatók berendezését. Tudomásunk szerint a világon mindössze három egyetem alkotott meg vészhelyzetben vezető nélküli manőverezésre alkalmas járművet: a Standford University, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a BME” – fejtette ki a találmány fontosságát Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Gépjárműtechnológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.
 
onvezeto_teszt
A magyar találmánnyal baleseteket lehet elkerülni
 
Az önvezető autók világszinten képesek forradalmasítani a közlekedést, köszönhetően a technológiai újítások sorának. 2019-ben körülbelül 54,23 milliárd dollárra becsülték a globális autonóm járműpiac nagyságát, 2026-ra azonban már több mint 550 milliárd dolláros, tehát közel tízszeres növekedést vetítenek előre a trendek.  

Szalay Zsolt szerint ezen technológiai újításoknál a kézzelfogható eredményekre még várni kell, azonban néhány éven belül már a közutakon is megjelenhetnek az olyan járművek, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek lesznek manőverezésre a baleset elkerülése érdekében. CS.SZ

Forrás: BME hivatalos oldala

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.