2020. 09. 08. - 12:50

10 + 1 jó tipp a fegyelem fenntartására

10 + 1 jó tipp a fegyelem fenntartására

Hogyan lehet megfelelően fenntartani a fegyelmet otthon? Bizonyára sok kisgyermekes szülő teszi fel magának a kérdést. Ne legyünk túl szigorúak, de túl megengedőek sem. Lássunk néhány jó tippet.

A fegyelem hatékony fenntartása nem azt jelenti, hogy számos dolgot megtiltunk és árgus szemmel figyeljük a gyermek tevékenységeit.
 
Ha jó szülők akarunk lenni, érdemes alapul venni az alábbi, fegyelemre vonatkozó tippeket.
 
1.Világos szabályokat állítsunk fel a lökésre, ütésre, dolgok megosztására, hazudozásra és minden egyébre nézve. Győződjünk meg arról, hogy csemeténk azokat kívülről tudja.
 
2.Legyünk határozottak. A gyermekek mindig feszegetik a határokat, tudni akarják, meddig lehet elmenni. A szabályok nélkül kislányunk vagy kisfiunk világa félelmetes és kontrollálhatatlan lesz.
 
A fegyelmezésnek vannak igen hatékony módszerei
A fegyelmezésnek vannak igen hatékony módszerei
 
3.Azonnal reagáljunk. Ha a lurkó megszeg egy szabályt, annak rögtön legyen következménye. Ne várjunk sokáig, mert a gyermek könnyen elfelejtheti, miért is kap megrovást.
 
4.Ne üssük. A legtöbb gyermekfejlesztési szakember szerint ez nem egy jó módszer a gyerekek fegyelmezésére.
 
5.Dicsérjük a gyermeket: a fegyelmezés része a dicséret is! Egy nagy öleléssel, egy gyors „szép munka!” vagy hasonló megjegyzéssel a csemete tudtára adhatjuk, hogy valamit jól csinált.
 
6.Hagyjuk abba a kiabálást. Ez inkább megfélemlíti a gyermeket és nem működik. Ha legközelebb kiabálni vágyunk, jobb, ha egy pillanatra behunyjuk szemünket és veszünk egy mély levegőt. Számoljunk el 10-ig. Vagy 20-ig. Attól függ, lenyugodtunk-e már.
 
7.A káromkodást tiltsuk meg. A gyerekek nem születtek úgy, hogy utáltak valamit. Semmiféle rossz és durva megjegyzést ne tűrjünk el, ám magunk se használjunk csúnya szavakat! Segítsünk a lurkónak felfedezni az emberek pozitív vonásait, s tanítsuk meg arra, hogy ezekre összpontosítson.
 
8.Legyen az őszinteség az első. S még valami: ha azt várjuk a gyermekünktől, hogy mondja meg az igazat, ne hazudjunk előtte sosem!
 
9.A kütyüket és egyebeket csak lassan kapcsoljuk ki. A kicsik számára nehéz az átmenet.Néhány perccel azelőtt figyelmeztessük a lurkót, hogy kikapcsoljuk a tévét, hogy azt megtesszük, illetve szóljunk neki pár perccel korábban, hogy ideje aludni menni.
 
10.Szelidítsük meg a dührohamot: bevált trükk, hogy tereljük el a csemete figyelmét. Énekeljünk neki, vagy lepjük meg hirtelen valami nassolnivalóval. Vagy kezdjünk el magunk is hisztizni – a gyerek meg fog lepődni és elfelejti, miért volt valójában bosszús. Tartsunk neki tükröt – meg fogja látni, milyen abszurd a viselkedése.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.