2020. 08. 17. - 11:35

5+1 tipp a gyermekek és az ételek „összeszoktatására”

5+1 tipp a gyermekek és az ételek „összeszoktatására”

Amikor az élelmiszerekkel ismerkednek, bizony nem mindig egyszerű bizonyos falatokat, sőt szokásokat megszerettetni a lurkókkal. Hogyan alakítsuk ki a megfelelő viszonyt a gyerekek és az étkezések között?

Amíg egy kisgyermeket anyatejjel táplálnak, kevesebb gondot jelent az etetése. Majd következik a szakasz, amikor meg kell ismertetni az ételekkel.
 
Ha ügyes szülők akarunk lenni, érdemes néhány szabályt fontolóra venni. Lássuk, melyek ezek.
 
1.Ha lehetséges, szoptassunk. A természet megalkotta a tökéletes élelmiszert a babák számára, ráadásul olcsó és kényelmes.
 
Érdemes a gyermeket idejekorán hozzászoktatni, hogy segítsen a konyhában
Érdemes a gyermeket idejekorán hozzászoktatni, hogy segítsen a konyhában
 
2.Együnk vacsorát együtt, családként: nem számít, mi van az asztalon, sokkal inkább fontos, kik ülik körbe azt. Tanulmányok több alkalommal megállapították, hogy a gyermekek, akiknek családja gyakran étkezik együtt, jobb kapcsolatot ápolnak szüleikkel és jobban teljesítenek az iskolában is.
 
3.Ne jutalmazzunk étellel! Természetesen, néha meg lehet sütni a lurkó kedvenc süteményét, ha valami jó dolgot tett vagy ért el, ám édességet alkalmazni arra, hogy rendszeresen dícsérjük, nem ajánlott.
 
Nem tanácsos csak azért csokit adni, mert elvégzett egy házimunkát, vagy azt mondani: addig nem kapsz desszertet, míg meg nem pucoltad a borsót. Az ilyesmi ugyanis helytelen üzeneteket közvetít és rossz étkezési szokásokat eredményez.
 
4.Vonjuk be a gyermekeket a konyhai munkába: minél inkább részt vesznek az ételek készítésében, annál inkább megeszik majd azokat. S amíg tinédzserekké válnak, meg is tanulhatnak maguknak elkészíteni néhány alap ennivalót.
 
5.Együnk sok zöldséget: szoktassuk a gyerekeket egészséges táplálkozásra azzal, hogy az étkezések között is teszünk az asztalra zöldségféléket. Uborkát, brokkolit, babot kínáljunk nekik, s ezek szétszedésében, megpucolásában is nyugodtan vegyük igénybe a segítségüket.
 
6.Ne hagyjuk abba a próbálkozást! Normális dolog, hogy egy gyermek visszautasít bizonyos ételeket. Tartsuk észben, hogy akár 10 alkalomba is telhet, mire elfogad egy adott élelmiszert.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.