2020. 09. 15. - 12:35

5 tipp, hogy a család olcsón és egészségesen egyen

5 tipp, hogy a család olcsón és egészségesen egyen

Sokan vélik úgy, hogy a valóban egészséges étkezés drága. Ebben van némi igazság, ám okos trükkökkel az ember olcsóbban is megúszhatja a családi bevásárlást.

Az egészséges étkezés kétségtelenül költségesebb lehet a hagyományosnál – ám ha betartunk bizonyos szabályokat, olcsóbban beszerezhetjük a hozzávalókat, hogy egy igazán egészséges, finom ebédet, vacsorát, reggelit varázsoljunk a család asztalára.
 
Íme néhány tipp, amellyel csökkenthetjük a költségeinket.
 
1.Hasonlítsuk össze a lehetőségeket, s figyeljünk az adagok méretére. Persze, egy nagy adag chips valószínűleg kevesebbe kerül, mint egy zacskó alma. Ám mielőtt chips-et vennénk, gondoljunk bele, hogy ha a gyermekünk negyed zacskó chipset eszik alkalmanként, az csupán 4 napig tart ki. Egy zacskó alma azonban több mint egy hétig.
 
Érdemes figyelni a szezonális termékeket - a zöldségeket fagyasztva is jó ötlet megvenni
Érdemes figyelni a szezonális termékeket - a zöldségeket fagyasztva is jó ötlet megvenni
 
2.Tervezzünk, mielőtt vásárolunk: mondjuk meg az igazat – valahányszor nekilódultunk, hogy egészségesen étkezünk, számos gyümölcs megrohadt a hűtőben vagy a kikészített kosárban. A legjobb módja annak, hogy az ilyesmit elkerüljük, ha tervezetten vásárolunk. Gondoljuk át, mit szeretnénk főzni, sütni, s csak azt vegyük meg, amire valóban szükség van.
 
3.Válasszunk olcsóbb fehérjét: adagonként a fehérje valószínűleg az egyik legdrágább étel a bevásárlólistán. Ám ahhoz, hogy fehérjét együnk, nem feltétlenül kell ragaszkodni a vörös húshoz vagy a halhoz. Vehetünk egy zacskó lencsét aprópénzért, amiből akár 5 étkezés is kijön – például egy kis tojással.
 
4.Vegyük szezonban, amit lehet: ne csak ugyanazokat a gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszuk egész évben – figyeljünk oda arra, mi az, aminek éppen szezonja van. Ezek ugyanis jóval olcsóbbak. Költségeink alacsonyabbak lesznek, a gyümölcsök és a zöldségek pedig frissebbek.
 
5.Szerezzünk be fagyasztottat: ha azon zöldségeknek vagy gyümölcsöknek, amelyekre vágyunk, nincsen éppen szezonja, a mirelit változat is tökéletes. Azonnal lefagyasztják őket, miután leszedik. Még több tápanyag is lehet bennük, mint a frissen vásároltakban – amelyek esetleg hosszas hajóutat követően jutottak el hozzánk.
 
6.Ne feledjük a kutatást! A drágább nem egyenlő az egészségesebbel. Ne hagyjuk magunkat elcsábítani a divatos feliratok, organikus címkékkel, marketing trükkökkel. Nem számít, mennyiből gazdálkodunk, az egészséges étel, amelyre a családnak szüksége van, nem luxus!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.