2020. 06. 23. - 12:05

A baba első fogai – 7 tipp a fogzás fájdalomcsillapítására

A baba első fogai – 7 tipp a fogzás fájdalomcsillapítására

Nem túl könnyű időszak a baba és a szülő számára a fogzás. Fontos, hogy ilyenkor igyekezzünk enyhíteni a gyermek fájdalmát, lehetőleg természetes módszerekkel. Lássuk a legjobbakat.

Elkezdődött gyermekünknél a fogzás időszaka? Ennek jelei a túlzott nyáladzás, az ingerlékenység, érzékeny és duzzadt íny. A gyerekek 6 és 24 hónapos kora között jelentkezik.
 
Szerencsére, a baba gondján enyhíteni tudunk természetes módszerekkel. Érdemes kipróbálni az alábbiakat.
 
1.Fogzó karika: tartsuk ezt a gumiból készült karikát a hűtőben, így mindig képes megfelelően hűteni a gyermek ínyét. Fagyasztóba azonban ne rakjuk, mert ilyen állapotban károsíthatja a baba ínyét. Mindig győződjünk meg arról, hogy amit adunk a lurkónak, azt nem nyelheti le!
 
2.Gyengéd masszázs: tisztítsuk meg alaposan elülső ujjunkat és óvatosan helyezzük a baba ínyére, majd végezzünk enyhe masszázst. Ezzel hatékonyan enyhíthető a fájdalom.
 
Több természetes módszerrel lehet enyhíteni a fogzás okozta fájdalmon
Több természetes módszerrel lehet enyhíteni a fogzás okozta fájdalmon
 
3.Alkalmazzunk fagyasztott, tiszta rongyot: a hideg népszerű enyhülést adó módszer a fogzásra. Fagyasszunk le egy tiszta rongyot 20-30 percre, majd amikor szilárd, adjuk a babának, hogy rágja. A hatása zsibbasztó és fájdalomcsillapító. A rongyot egyébként kamillateában is áztathatjuk.  
 
4.Hámozott gyömbérgyökér: a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, s mint ilyen, enyhítheti a csecsemő fájdalmait. Dörzsöljük meg egy kis hámozott gyömbérrel a gyermek ínyét, 2-3 percig.
 
5.Őrölt szegfűszeg: a szegfűszeg is bír melegítő, zsibbasztó hatással. Keverjük össze az őrölt szegfűszeget vízzel, kókuszdió-olajjal vagy sótlan vajjal, s hűtsük le. A hideg pasztával ezután kenjük be a baba ínyét.
 
6.Hűtött kanál: számos fogorvos ajánlja ezt az egyszerű módszert. Adjunk a gyermeknek egy lehűtött kanalat, amit rághat. A fa keverő kanalaknak is kemény szerkezetűek, amelyek természetes nyomást érnek el és segítik az áttörni próbáló fogat.
 
7.Arcmasszázs: ha a baba az ölünkben van, érdemes napi több alkalommal adni neki egy kis arcmasszázst.
 
Dörzsöljük meg az arcát, állkapcsát, ínye területét körkörös mozdulatokkal. Ez el is tereli a baba figyelmét a csaknem folyamatos kellemetlenség-érzetről.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.