2020. 08. 11. - 12:15

A jó szülő 10 alap ismérve

A jó szülő 10 alap ismérve

Legyünk gyermekünk számára a legjobbak, de magunknak is adjuk meg azt, amire szükségünk van, ha valóban jó szülők szeretnénk lenni.

Hogyan lesz valaki jó szülő? Az emberek többsége ösztönszerűen cselekszik, ha gyermekéről van szó, olykor azonban mindenki rászorul a jó tanácsra.
 
Miként érhetjük el, hogy a lehető legelőnyösebben neveljük gyermekeinket? Íme néhány alapszabály.
 
1.Legyünk önmagunk legjobb változata! Jelenleg a gyermekünk azt gondolja, mi vagyunk a legcsodásabb ember a világon, minden szempontból tökéletes. Persze, nem vagyunk azok, de jelentőségteljes szerepet töltünk be a csemete életében. Törekedjünk arra, hogy nagyszerű példaképe legyünk!
 
2.Adjunk magunknak szünetet! Ha valaki szülő, az óhatatlanul elkövet hibákat is. Ne büntessük magunkat emiatt – tanuljunk belőle és lépjünk tovább. Tanítsuk meg csemetéinknek, hogy ők ugyanezt tegyék!
 
Legyünk nagyszerű példakép a gyermekünk számára
Legyünk nagyszerű példakép a gyermekünk számára
 
3.Alakítsunk ki rituálékat: például heti egyszer csináljunk valami igazán családias programot. Tegyünk egy sétát a parkban, készítsünk palacsintát vacsorára, kártyázzunk. Az ilyen, visszatérő közös elfoglaltságok erősítik a családi kötelékeket – mellette a gondoskodás és a tisztelet érzését kölcsönözik nekünk.
 
4.Mutassuk ki szeretetünket: kezdjük és zárjuk a napot mindig azzal, hogy „szeretlek” és öleljük, pusziljuk meg gyermekünket.
 
5.Tanuljunk meg bocsánatot kérni. Egyike a legfontosabb dolgoknak, hogy képesek legyünk azt mondani csemeténknek, „ne haragudj”, esetleg azt is, hogy összezavarodtunk. Megtaníthatjuk neki az őszinteséget, a felelősséget és az igazságosságot.
 
6.Tanítsuk meg a lurkónak a felelősségérzetet. Amikor lányunk vagy fiunk már elég idős, adjunk neki apró feladatokat – például tegye ki a szalvétákat az asztalra, párosítsa össze a zoknikat mosás után. Így elsajátítja majd, mit jelent egy közösség részének lenni.
 
7.Bízzunk a megérzéseinkben: a szülők ösztönösen érzik, mi a helyes és mi nem, ha egy gyermek neveléséről van szó.
 
8.Gyakoroljuk a türelmet! Ne nézzük egyfolytában az órát és ne siettessük állandóan a csemetét. Éljünk inkább a pillanatban, haladjunk az árral!
 
9.Hagyjuk, hogy a bűntudat eltűnjön: nem az a kérdés, dolgozik-e a szülő, hanem hogy ő hogyan éli meg ezt magában. Ha jól tudja kezelni, akkor nagy eséllyel a gyermek is így tesz majd.
 
10.Kérjünk segítséget! Egy régi mondás szerint egy gyermek felnevelése egy egész falut igényel. Vagyis, sose szégyelljünk másokra támaszkodni, segítséget kérni!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.