2021. 07. 27. - 11:30

A szoptatott babák vérnyomása gyermekként egészségesebb?

A szoptatott babák vérnyomása gyermekként egészségesebb?

Újabb okot fedeztek fel a kutatók arra, hogy az anyák szoptassák gyermekeiket, ha tehetik: azon gyermekek vérnyomása, akiket szoptatott az anyjuk, egy tanulmány szerint egészségesebb.

Azoknak a gyermekeknek, akiket kicsiként szoptatott az anyjuk – akár csak pár napot is -, alacsonyabb a vérnyomásuk, mint akiket cumisüvegből tápláltak – mutattak rá a kutatók.
 
Hozzátették, hogy az alacsonyabb vérnyomás e korai életkorban egészségesebb szívhez és erekhez vezet felnőttként.
 
Az új tanulmány, melyet a Journal of the American Heart Association szaklap tett közzé, elsőként vizsgálta a szoptatást az élet első napjaiban, a korai gyermekkori vérnyomással összefüggésben.
 
Alacsonyabb azon kisgyermekek vérnyomása, akiket bármennyi ideig, de szoptatott az anyjuk
Alacsonyabb azon kisgyermekek vérnyomása, akiket bármennyi ideig, de szoptatott az anyjuk
 
„Azoknak a csecsemőknek, akik akár csak viszonylag kis mennyiségben is, de kaptak az édesanyjuk korai anyatejéből, más néven a kolosztrumból, 3 éves korukban alacsonyabb volt a vérnyomásuk, függetlenül attól, meddig voltak szoptatva, vagy mikor kaptak egyéb kiegészítő ételeket” - mondta a dr. Kozeta Miliku, a kanadai Ontario-i Hamiltonban működő McMaster Egyetem posztdoktori munkatársa, a tanulmány vezetője.
 
Az anyatejben jelen lévő kolosztrum az anyatej-helyettesítő tápszerben nincs meg - immun-, növekedési és szövetjavító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek előnyösek a babára nézve.
 
Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a szívbetegség alacsonyabb valószínűségét a szoptatással, az azonban nem volt világos, mennyi szoptatásra van szükség ezen előny megszerzéséhez.
 
A kutatók közel 2.400 gyermek adatait elemezték egy, folyamatban lévő kanadai tanulmány keretében. A CHILD elnevezésű vizsgálat résztvevőit 2009 és 2012 között kísérték figyelemmel, születésüktől kezdve. A gyermekek 98 százalékát szoptatták, 4 százalékukat újszülött kórházi tartózkodásuk alatt néhány napig szoptatott az anyjuk.
 
A szoptatott gyermekek közül 78 százalékot 6 vagy több hónapig, 62 százalékot pedig kizárólagosan legalább 3 hónapig szoptattak. A kizárólagos szoptatás azt jelenti, hogy nincs tápszer, szilárd ételek vagy más folyadék, csak anyatejet kap a baba.
 
A sohasem szoptatott gyerekek vérnyomása 3 éves korban magasabb volt - átlag: 103/60 Hgmm -, mint azoké, akiket bármilyen ideig szoptattak. Utóbbiaknál az átlag: 99/58 Hgmm volt.
 
Azoknál a kisgyermekeknél, akiket csak korlátozott ideig szoptatott az anyjuk a kórházban újszülöttként, szintén alacsonyabb volt a vérnyomás - átlagosan: 99/57 Hgmm -, mint azoké, akiket soha nem szoptattak.
 
A vérnyomás még akkor is kisebb volt a szoptatott gyerekek körében, ha más táplálékot és ételt is kaptak - függetlenül attól, hogy testtömeg-indexük 3 éves korukban milyen volt, illetve, hogy mi jellemezte az édesanyjuk társadalmi, egészségügyi vagy életmódbeli tényezőit.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.