2021. 01. 05. - 12:15

A szülő ölelése enyhíti a baba fájdalmát

A szülő ölelése enyhíti a baba fájdalmát

A csecsemők kevesebb fájdalmat tapasztalnak, ha anyjuk vagy apjuk megöleli őket és bőrkontaktust érzékelnek.

Kevesebb fájdalmat éreznek a kisbabák, ha bőrükön érzik a szülő bőrét az ölelés során – állapította meg egy brit tanulmány.
 
„Kiderítettük, hogy amikor egy csecsemőt a szülője tart és a gyermek érzi a bőrkontaktust, a fájdalomra reakcióként jelentkező agyi feldolgozás némileg enyhül. A baba agya más utat is használ a fájdalomra adott válasz feldolgozására" – mondta el Lorenzo Fabrizi, a tanulmány társ-szerzője, a Londoni Egyetemi Kollégium idegtudományi, fiziológiai és farmakológiai tanszékének munkatársa.
 
„Miközben megerősíteni nem tudjuk, hogy a csecsemő valóban kevesebb fájdalmat érez-e, eredményeink megerősítik a szülők és újszülötteik közötti érintés fontos szerepét” – tette hozzá.
 
A kisbabáknak a fájdalomcsökkentésben is fontos a szülői érintés
A kisbabáknak a fájdalomcsökkentésben is fontos a szülői érintés
 
A vizsgálatban 27, körülbelül 3 hónapos korú csecsemő vett részt, voltak közöttük koraszülöttek és időre születettek is.
 
A kutatók a gyermekek agyi aktivitását figyelték, amikor miközben fájdalmas szúrást kaptak a vérvétel alkalmával.
 
Az eljárás során a csecsemőket vagy az anyjuk tartotta és érezhették a bőrkontaktust, vagy csupán ágyukban vagy az inkubátorban feküdtek bepólyázva.
 
A csecsemők kezdeti agyreakciója a fájdalomra ugyanaz volt. Mivel azonban ez négy-öt agyi aktivitás-hullámot váltott ki, a későbbi hullámok már alacsonyabbak voltak azoknál a csecsemőknél, akiket bőrkontaktussal tartottak.
 
Ezen csecsemőknél a fájdalomra adott késleltetett reakció csillapítása arra utal, hogy a szülői érintés befolyásolja a magasabb szintű agyi feldolgozást. A fájdalom lehet ugyanaz, de hogy a baba agya miként dolgozza fel azt, arra hatással lehet a szülővel való kapcsolat – fejtette ki Rebecca Pillai Riddell, a torontói York Egyetem pszichológiai tanszékének professzora.
 
Hozzátette: felfedezéseik azt mutatják, hogy egy újszülött csecsemő ölelő tartása a baba fejlődése szempontjából is igen fontos.
 
A tanulmány az European Journal of Pain szaklapban jelent meg.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.