2021. 08. 31. - 11:30

A terhesség alatti elhízás a gyermek viselkedésére és intelligenciájára is kihat

A terhesség alatti elhízás a gyermek viselkedésére és intelligenciájára is kihat

A várandósság előtt és alatt elhízott nők nagyobb valószínűséggel szülnek olyan gyermeket, akinél élete során kognitív és viselkedési nehézségek alakulnak ki – állítja egy új tanulmány.

Nem tanácsos terhesség előtt és alatt sokat hízni. Egy új tanulmány, melyet a JAMA Network Open szakfolyóirat közölt, rávilágított, hogy azok a nők, akik elhízottan vágnak bele a várandósságba, vagy az alatt lesznek túlsúlyosak, jó eséllyel olyan gyermeket hoznak a világra, aki később viselkedési és intelligencia-beli nehézségekkel küzd majd.
 
Az adatok ugyanis azt mutatták, hogy azok a gyermekek, akiket a terhesség végén elhízott vagy súlyosan túlsúlyos anyák szültek, alacsonyabb IQ -pontszámot értek el és gyengébben teljesítettek a gyermek- és serdülőkori viselkedésfelmérés során, mint akik egészséges súlyú nőktől jöttek a világra.
 
Azon anyukáknak, akiket a testtömeg-index alapján az elhízott kategóriába soroltak, a terhesség alatt magasabb volt a vérnyomásuk, jelentkezett náluk terhességi cukorbetegség, illetve nagyobb esélyük volt a koraszülésre is.
 
Ha a terhesség előtt vagy alatt túlsúlyos lesz a kismama, az a gyermek viselkedését és intelligenciáját is befolyásolja
Ha a terhesség előtt vagy alatt túlsúlyos lesz a kismama, az a gyermek viselkedését és intelligenciáját is befolyásolja
 
„A terhesség végén nagyobb súlyú anyák gyermekei gyengébb teljesítményt nyújtottak a kognitív és viselkedési tesztek során, gyermekkorban és serdülőkorban egyaránt” – mondta el dr. Emily Oken, a tanulmány társszerzője, a bostoni Harvard Egyetem népesség-orvoslással foglalkozó professzora.
 
A tanulmányhoz Oken munkatársaival 11 ezer várandós nő és utódai adatait elemezte.
 
A kutatásban részt vevő gyermekeket 6,5 éves korukban értékelték intelligenciájuk tekintetében a Wechsler Rövidített Intelligencia Skála teszt segítségével.
 
A szakemberek megállapításai szerint a terhesség alatti, késői testtömeg-index (avagy az elhízás) minden 5 pontos növekedése az IQ-teszt eredmények félpontos csökkenésével járt.
 
A várandósság késői szakaszában mért testtömeg-index összefüggésbe hozható volt a 40 pontos Erősségek és nehézségek kérdőív magas pontszámával is, amely a gyermekek viselkedését értékelte – derült ki a tanulmányból.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.