2020. 10. 06. - 12:10

Az apák szintén készülhetnek hormonális változásra?

Az apák szintén készülhetnek hormonális változásra?

Noha az anya hordja ki a babát, nem ő az egyetlen, akinél hormonális hullámvasút következik be hónapokkal a kicsi érkezése előtt.

Egyértelműnek tűnik, hogy mivel a kisbaba kihordója az édesanya, a hormonális változások elsősorban őt érintik. Kutatók szerint azonban nem teljesen ez a helyzet – nemcsak az anyák mennek át ugyanis valóságos érzelmi hullámvasúton.
 
Ahogyan a hormonális szintek emelkednek a terhesség előrehaladtával, a férfiaké éppenséggel lefelé eshet – olyasmi ez, amit korábban „szimpátia-súlygyarapodásnak” tartottak.
 
Az apák hormonális szintje is változik a nő várandóssága idején
Az apák hormonális szintje is változik a nő várandóssága idején
 
„Vannak hormonális változások, melyek a férfiakban történnek, s ezek korábban is jelentkeznek, mint azt egyes tanulmányok sugallják – magyarázta Robin Edelstein vezető kutató, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem pszichológia professzora. – Amit felfedeztünk, az a férfiak tesztoszteron-szintjének fokozatos csökkenése.”
 
A kutatócsoport 29 heteroszexuális párt elemzett és követett nyomon, akik első gyermeküket várták. A kutatócsoport négy különböző időszakot vizsgált a várandósság során, beleértve a nyál tesztoszteron, kortizol, ösztradiol és progeszteron értékelését. A 12., 20., 28. és a 36. héten is analizálták a párok hormonjait.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy mind a négy hormon szintje nőtt a nőknél, a férfiak azonban a tesztoszteron- és az ösztradiol-szint csökkenését mutatták. A kortizol vagy a progeszteron terén nem látszott módosulás.
 
A kutatóknak ugyanakkor nem volt végleges válasza arra, miért változnak a hormonok a férfiaknál, ám becslésük szerint az alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiak jobb gondozók lehetnek, mivel kevésbé agresszívek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.