2021. 08. 03. - 11:30

Családi dinamika – Legyen vele tisztában a gyermek!

Családi dinamika – Legyen vele tisztában a gyermek!

Ahhoz, hogy a gyermek tudja a helyét és szót fogadjon, el kell magyaráznunk neki a család dinamikáját. De mit jelent ez pontosan?

Talán bonyolultan hangzik, de ahhoz, hogy egy gyermek tisztában legyen a helyével és hallgasson a szüleire, fontos ismernie a család dinamikáját.
 
Mindez egyszerűbb, mint gondolnánk. Arról van csupán szó, hogy tudnia kell: a mi dolgunk az, hogy őt egészségben, biztonságban tartsuk és megtanítsuk dolgokra – míg az ő feladatuk engedelmeskedni.
 
Természetes, hogy szeretjük őt és ő is minket, ez azonban más, mint a „leosztás”, hogy kinek mi a dolga.
 
A gyermeknek sok mindent el lehet magyarázni, amivel meggyőzhető
A gyermeknek sok mindent el lehet magyarázni, amivel meggyőzhető
 
El kell magyaráznunk a fentieket a gyermeknek, ha ellenkezik, ha nem akar megcsinálni valamit és nem fogad szót.
 
Elgondolkodtatjuk azzal, hogy elmondjuk neki: mi sok mindent tudunk már, hiszen felnőttek vagyunk, számos tapasztalatot szereztünk. Ezért tudjuk, mi hogyan működik és nagyobb biztonságban vannak, ha betartják a szabályokat.
 
Az akadékoskodásnak elejét vehetjük emellett egy egyszerű mondattal is, ha a magyarázat bizonyos esetekben nem használ. Ez a mondat pedig az „mert én vagyok a főnök (te pedig a kicsi)”.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.