2020. 06. 09. - 12:10

Figyeljünk oda! - Az ételallergia jelei gyerekeknél

Figyeljünk oda! - Az ételallergia jelei gyerekeknél

Sokat tüsszög gyermekünk és nem is tud az orrán át megfelelően lélegezni, mert az gyakran eldugul? Lehet, hogy ételallergiával küzd. Tudjuk-e, melyek a probléma jelei?

Az orrfújás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés természetesen lehet a megfázás jele is. Ám ha ez gyakran előfordul, ételallergia is lehet a probléma mögöttes oka a gyermekeknél.
 
A por, a pollen, a rovarürülékek és a háztartásban használatos vegyi anyagok mind okozhatnak allergiát, de az ételallergiások aránya is jóval nagyobb, mint egykor. Sokkal több csemete asztmás, ekcémás és küzd bőrkiütésekkel, melyek általában ételhez kapcsolódnak.
 
A tejtermékek, a tengeri herkentyűk, de még gyümölcsök és hüvelyesek is okozhatnak allergiát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-ig a gyermekek fele ételallergiás lehet, ha az emelkedő tendencia folytatódik.
 
Ezért is nagyon fontos, hogy a szülő időben észlelje, ha csemetéje valamire allergiás.
 
Lássuk, milyen jelekre kell odafigyelni!
 
Nem lehet tudni, mire érzékeny a gyerek - az ételallergiát komolyan kell venni!
Nem lehet tudni, mire érzékeny a gyerek - az ételallergiát komolyan kell venni!
 
Tünetek ételallergiás gyerekeknél
 
Ha egy gyermek érzékeny bármilyen élelmiszerre, a tünetei pár percen belül jelentkeznek, vagy legfeljebb 1 órával evés után. Gyakori tünetek a hányás, hasmenés, hasi görcsök, kiütések, a száj, a nyelv duzzanata. A torok vagy egyéb testrészek viszketése, illetve az ekcéma megjelenése is sűrűn előfordul. Olykor a gyermeknek légzési nehézsége lehet, vagy akár zihálhat is. Súlyos esetekben a vérnyomás szintje csökken. A tünetek azonban minden gyermeknél mások lehetnek.
 
Kezelési lehetőségek
 
Ha étkezésekor a fenti tünetek bármelyikét észleljük gyermekünknél, azonnal forduljunk orvoshoz! Sok esetben a csemete nem tudja megmagyarázni, miért érzi magát úgy, ahogy. Nagyon fontos odafigyelni arra, mit mond azonban, különösen, ha viszketésre panaszkodik a szájában vagy a nyelvét duzzadtnak érzi, ugyanis az ételallergia bizonyos esetekben életveszélyt okozhat. Minél előbb visszük orvoshoz a gyermeket, annál jobb!
 
Gyógyszer nem létezik az ételallergia megelőzésére. Az orvosok a tüneteket kezelik. Általában antihisztamint javasolnak azok orvoslására. Ha szükség lehet rá, sürgősségi csomagot is adnak a szülőnek, mely tartalmaz epinefrint, az ugyanis megállítja a súlyos reakciók tüneteit.
 
Fontos tudni: nem kockáztathatunk azzal, hogy várunk és megpróbáljuk otthon kezelni a problémát - ha a gyermek tüneteket észlel, mert valóban az életét veszélyeztethetjük.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.