2021. 08. 10. - 10:30

Gyereknevelés - Sok a kérdés? Így oldjuk meg a dolgot!

Gyereknevelés - Sok a kérdés? Így oldjuk meg a dolgot!

Ahhoz, hogy gyermekünk jól érezze magát és stabilitás legyen körülötte, nemcsak meg kell tanítanunk neki szabályokat, de nekünk is ragaszkodnunk kell ezekhez.

Amennyiben jó szülők szeretnénk lenni, fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinknek az alapvető szabályokat és be is tartassuk velük azokat.
 
Nekünk magunknak sem árt azonban bizonyos dolgokat betartani. A gyermek csak akkor érez stabilitást, ha vannak határai, vagyis minden tekintetben következetesnek kell lennünk. A csemeték szeretik a határokat feszegetni – elég csak arra gondolni, hányszor teszik fel ugyanazt a kérdést.
 
A kisgyermekben fontos tudatosítani, hogy a válaszunk egy adott kérdésre nem változik meg
A kisgyermekben fontos tudatosítani, hogy a válaszunk egy adott kérdésre nem változik meg
 
A szülő sokszor feladja. Enged, mert bármit megtenne a békéért – ám ha ellenáll a késztetésnek, hogy engedjen, megmenekülhet a jövőbeli „kínoktól”. Tudatosítsuk a gyermekkel, hogy a kérdésére adott válasz nem fog megváltozni.
 
Miután ezt elégszer elmondtuk a választ a gyermeknek, s újra felteszi a kérdést, visszafordíthatjuk rájuk a dolgot: „Változik a válaszom?” A csemete emlékezni fog, hogy legutóbb azt mondtuk, nem.
 
Máris megnyertük ezt a csatát és a békét, amit szerettünk volna.
 
Persze, jönnek majd újabb kérdések, de ezeket szintén le lehet szerelni hasonló módszerrel.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.