2021. 06. 01. - 11:30

Hét módszer a jobb alváshoz várandósság alatt

Hét módszer a jobb alváshoz várandósság alatt

A kisbaba várása bizony nem egy kihívást teremt a nők számára az alvás szempontjából. Íme néhány jó módszer, hogy a pihenés valóban pihentető legyen.

A terhesség idején számos kihívást jelentő szituációval szembesül a kismama. Az izgalom, a szorongás, a hormonális hatások mellett a fizikai kényelem elérése is problémás lehet, különösen a várandósság vége felé.
 
Amellett, hogy kognitív viselkedési stratégiákkal segíthetjük alvásunkat, az alábbi fizikai segítségek is nagyon jól jöhetnek.
 
1.Használjunk minél több párnát: ahogy egyre nő a pocak, a háton alvás már nemigen javasolt, de az oldalt fekvés is kényelmetlen lehet. Párnákat azonban minden mennyiségben használhatunk, hogy kitámasszuk magunkat a lehető legmegfelelőbben. A térdek közé, a pocak és az ágy közé is tehető párna.
 
Fontos a kielégítő pihenés terhesség alatt
Fontos a kielégítő pihenés terhesség alatt
 
2.A szükséges falatok legyenek a közelben: az éjszakai hányinger ellen nagyon fontos az ágy mellett tartani kekszet, vagy bármit, ami segít. Így nem kell kimenni értük a konyhába és nem zavarjuk meg álmosságunkat fénnyel.
 
3.Maradjunk aktívak: amíg az orvos nem tanácsol mást, mozogjunk a terhesség alatt. Ha nem szoktunk sportolni, akkor is mozogjunk a nap folyamán, mert ezzel a jó alvást is elősegítjük. Könnyebben elalszunk és alusszuk végig az éjszakát.
 
4.Minimalizáljuk a vécére való kimenetelt: várandósság alatt nehéz elkerülni a gyakori vécére járkálást, de csökkenthető a hatása – ha ki kell mennünk a fürdőszobába, legyen minimális (de biztonságos) a világítás, hogy ne ébredjünk fel nagyon és vissza tudjunk aludni.
 
5.Tartsuk kordában a stresszt: érthető, hogy a terhesség alatt gyakran érzünk izgalmat, szorongást. Amit lehet, amire befolyással lehetünk, azt tervezzük meg előre. Mindent nem lehet, de segít, ha a felesleges és segítséget nem jelentő stresszt kerüljük. Ha éjszaka stresszesek vagyunk, keljünk fel és végezzünk el pár relaxációs gyakorlatot.
 
6.Kezeljük a refluxot biztonságosan – és mielőbb: várandósság idején jellemző a gyomor reflux. Ez az oka olykor az álmatlanságnak is. Orvosunk adhat tanácsot a reflux kezelésének biztonságos módjairól, hogy kényelmesebb és jobb legyen az alvásunk.
 
7.Ha túl hangosan horkolunk, forduljunk orvoshoz: a súlygyarapodás és a lágy szöveteket érintő hormonális változások horkolást okozhatnak, ami viszont magas vérnyomáshoz vezethet. Obstruktív alvási apnoé alakulhat ki 5-ből 1 nőnél, ám ma már igen hatékonya kezelési módok vannak, amelyek csökkentik a kockázatokat az anyára és a csecsemőre nézve.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.