2022. 02. 18. - 10:35

Hosszú távú védelmet nyújt a babának a terhesség alatti oltás

Hosszú távú védelmet nyújt a babának a terhesség alatti oltás

Azok a csecsemők, akiknek édesanyját a terhesség alatt beoltották a koronavírus elleni védőoltással, hosszan tartó antitestvédelemmel rendelkeznek – mutatott rá egy tanulmány.

Hosszútávú antitestvédelmet szereznek azok a babák, akiknek édesanyja megkapta várandóssága alatt a koronavírus elleni védőoltást – állítja egy új tanulmány.
 
„Számos érdeklődő, szülőktől a gyermekorvosokig tudni szeretné, mennyi ideig maradnak fenn az anyai antitestek a csecsemőkben az oltás után. Erre mostmár van néhány válaszunk” - mondta dr. Andrea Edlow, a tanulmány társszerzője, a bostoni Massachusetts General Hospital (MGH) anya-magzat orvoslás specialistája.
 
Edlow és kutatócsapata a tanulmányhoz összehasonlította a két adag mRNS-oltást kapott nők csecsemőit a koronavírus-fertőzött, nem oltott anyák babáival a terhesség 20-32. hetében. Ez az az időszak, amikor az antitestek átvitele a legmagasabb az anyától a magzathoz.
 
Hosszútávú antitestvédelmet szereznek azok a babák, akiknek édesanyja megkapta várandóssága alatt a koronavírus elleni védőoltást
Hosszútávú antitestvédelmet szereznek azok a babák, akiknek édesanyja megkapta várandóssága alatt a koronavírus elleni védőoltást
 
Szüléskor az ellenanyagszint a beoltott anyákban és köldökzsinórvérben magasabb, mint a nem oltott, fertőzött anyák esetében.
Kéthónapos korukban a beoltott anyától született 49 csecsemő közül 48-nál (98 százaléknál) kimutatható volt a protektív immunglobulin G (IgG), a vérben leggyakrabban előforduló antitest szintje.
 
Hathónapos korban a beoltott anyáktól született 28 csecsemő közül 16-nál (57 százaléknál) még mindig kimutatható volt az IgG-szint, szemben a nem oltott, fertőzött anyáktól született 12 babával (8 százalék) – derült ki a Journal of the American Medical Association nemrégiben megjelent online jelentéséből.
 
Bár Edlow szerint még mindig nem világos, mekkora antitestszint védi meg teljesen a csecsemőt a COVID-19-től, a tüske-csökkentő IgG-szintek óvnak a súlyos betegségektől.
 
„Az antitestválasz tartóssága itt azt mutatja, hogy a vakcinázás nemcsak tartós védelmet nyújt az anyáknak, hanem olyan antitesteket is nyújt, amelyek a csecsemők többségében legalább 6 hónapos korukig megmaradnak” – mondta dr. Andrea Edlow.
 
A kutatók azt remélik: ezek és más, közelmúltbeli eredmények ösztönzik majd a terhes nőket az oltásra, különösen az olyan új változatok megjelenése miatt, mint az Omicron.
 
Galit Alter, a tanulmány társszerzője, a Ragon Institute of MGH, Massachusetts Institute of Technology és a Harvard munkatársa megjegyezte, hogy a terhes nők rendkívül nagy kockázatnak vannak kitéve a koronavírus súlyos szövődményei miatt.
 
„Tekintettel a csecsemőknek szánt koronavírus-vakcinák kifejlesztésében való késedelemre, ezeknek az adatoknak arra kell ösztönözniük az anyákat, hogy beoltsák magukat, sőt még a terhesség alatti oltást is fokozzák, hogy erősítsék csecsemőik COVID elleni védelmét” - mondta Alter.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.