2020. 06. 02. - 12:50

Így óvjuk a babát az otthoni veszélyektől

Így óvjuk a babát az otthoni veszélyektől

Kisbabánk biztonsága érdekében mindent igyekszünk megtenni. Nagyon fontos gondolni azokra az apróságokra is, amelyek mindennapjainkban jelen vannak, a kicsikre nézve azonban életveszélyt jelenthetnek. Mik ezek?

A fulladás a kisbabák esetében egy általános veszély, mely a gyermek életébe kerülhet. Amellett, hogy minden egyéb veszélytől igyekszünk óvni csemeténket, nagyon fontos, hogy amit lenyelhet, azt elpakoljuk a szeme elől – lehetőleg jól zárjuk is el.
 
Bár szülőként mindenről igyekszünk gondoskodni, s a lehetséges rizikókat elhárítani, sokszor előfordul, hogy nem gondolunk apró tárgyakra, melyeket a baba elérhet és a szájába tömhet.
 
Hogyan azonosítsuk a veszélyes dolgokat?
 
Ételek
 
Nemcsak tárgyak, ételek is veszélyt jelenthetnek. Ilyen a kemény cukorka, a csont, a szőlő, a hot dog, a dió és a magvak is. A pattogatott kukorica, a mogyoróvaj és a karamell is potenciális rizikónak számít.
 
Kisgyermeknek nem szabad olyan játékot adni, amelyet lenyelhet
Kisgyermeknek nem szabad olyan játékot adni, amelyet lenyelhet
 
Így hát nagyon lényeges, hogy a gyermeket felügyeljük evés közben. Az ételekből mindig lágy, kisméretű darabokat vágjunk, amelyeket könnyen megehet. Tanítsuk meg a babát megfelelően rágni és helyesen nyelni.
 
Meg kell tanulnia azt is, hogy nyugodtan és csendben egyen, egy helyben ülve, ne mocorogjon evés közben, mert az is veszélyes lehet.
 
Játékok
 
A gyermekek játékait alaposan meg kell válogatni, hogy ne fordulhasson elő baleset. A megfelelő felügyelet, a szervezettség és a biztonságos játékok megelőzik a fulladást, a tragikus balesetet.
 
Négyéves kor alatti gyerkőcnek nem szabad apró játékot adni. Mindig olvassuk el a csomagoláson, milyen korú gyermeknek szánták azt. Ha a lurkónak van nagyobb testvére, oldjuk meg, hogy ne keveredjenek össze a játékaik. Jobb, ha nem hagyjuk őrizetlenül a gyermeket, ha lufival játszik. A léggömböket latexből készítik, s fulladásveszélyt jelentenek, ha leengednek.
 
Háztartási eszközök
 
Az érmék, üveggolyók, kör alakú elemek, tollak mind olyan háztartási cikkek, amelyek fulladásveszélyt jelentenek csecsemők és kisgyermekek számára. A gombok és műanyag kupakok szintén veszélyesek.
 
Ezeket mindig távol kell tartani a gyermekektől!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.