2021. 11. 11. - 11:00

Kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak a sokat alvó babák

Kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak a sokat alvó babák

Azok az újszülöttek, akik tovább és következetesen alszanak egész éjszaka, kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak csecsemőkorukban – mutatott rá egy új tanulmány.

Érdekes megállapítást tett egy új tanulmány, mely a kisbabák alvása és csecsemőkori túlsúlya közötti kapcsolatot vizsgálta.
 
Kiderült, azok az újszülöttek, akik tovább és következetesen alszanak egész éjszaka, kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak csecsemőkorukban.
 
A Sleep folyóiratban közzétett tanulmány 298 újszülöttet vizsgált a Massachusetts-i Általános Kórházban, 2016 és 2018 között.
 
A többet alvó babák kevésbé lesznek túlsúlyosak csecsemőként
A többet alvó babák kevésbé lesznek túlsúlyosak csecsemőként
 
A szakemberek figyelték a babák alvási mintázatát, bokaaktivitási órák segítségével, amelyek több napon keresztül mérik a pihenést és az aktivitást. Három nap adatait gyűjtötték össze az újszülöttek 1-6 hónapos korában. A szülők alvásnaplót is vezettek gyermekeik esetében.
 
A kutatók meghatározták minden csecsemő testtömeg-indexét - túlsúlyosnak minősítették őket, amennyiben súlyuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) növekedési diagramjának 95. percentilise feletti volt.
 
A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy csupán 1 óra további alvás összefügg a csecsemők túlsúly-kockázatának 26 százalékos csökkenésével. Ezen túlmenően azok a csecsemők, akik kevesebbet ébredtek fel az éjszaka folyamán, kisebb kockázattal szembesültek a túlsúly-növekedés tekintetében.
 
„A tanulmány minden életkorban hangsúlyozza az egészséges alvás fontosságát - mondta el dr. Susan Redline, a Brigham és Női Kórház alvási és cirkadián zavarokkal foglalkozó osztályának vezető orvosa, egyben a tanulmány társszerzője. - A szülőknek fontos konzultálniuk gyermekorvosukkal az egészséges alvás elősegítésének bevált módszereiről, például a következetes alvási ütemterv betartásáról, sötét és csendes helyiség biztosításáról és arról, hogy a baba ágyában ne legyenek zavaró tényezők, így például cumisüveg.”
 
Az összefüggés okait illetően a kutatók nem voltak biztosak a dolgukban, ám gyanítják, hogy a többlet alvás elősegíti a rutinszerű etetést és a csecsemők önszabályozását. Mindkettő segít megelőzni a túlevést.
 
Megjegyzik ugyanakkor, hogy más változók - például a szoptatás időtartama -, hatással lehettek a csecsemők növekedésére.
 
A szakemberek kiterjesztenék a tanulmányt annak vizsgálatára, miként befolyásolják az alvási szokások a csecsemők növekedését első 2 életévükben. Arra is törekednek, hogy megértsék az alvás és a súlygyarapodás kapcsolatát az egészséges pihenési szokásokat elősegítő beavatkozások szem előtt tartásával.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.