2020. 05. 13. - 12:30

Koronavírus - Fontos higiéniai szabályok a babáknál

Koronavírus - Fontos higiéniai szabályok a babáknál

Az újszülöttek jóval fogékonyabbak a fertőzésekre, mint a felnőttek, hiszen immunrendszerük még fejlődik. Ezért fokozottan fontos, hogy alap higiéniai szabályokat betartsunk a koronavírus-járvány idején.

A koronavírus-járvány az egész világot érinti és komoly károkat okoz, nem beszélve az emberéletekről. Bár az idősek és betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ez nem jelenti azt, hogy mások nem lehetnek veszélyben.
 
A kisbabák immunrendszere még fejlődőben van. Esetükben ezért különösen fontos betartani az alapvető higiéniai szabályokat. Hogyan gondoskodhat a szülő fokozottan a babák biztonságáról a járvány idején?
 
A kézmosás elsődleges, akár etetés, akár pelenkacsere előtt, de akkor is, ha hozzáértünk a háziállatunkhoz.
 
Lássuk a szabályokat.
 
1.A higiénia mindenekelőtt
 
A higiénia nagyon fontos a baba egészsége szempontjából. Csökkenti esélyeit arra, hogy vírusok és kórokozók támadják meg, melyeknek nap mint nap ki van téve. A legtöbb időt az anya és az apa tölti a csecsemővel, ezért nekik különösen be kell tartaniuk a szabályokat.
 
A baba mindent megfog, ami érdekli - a fokozott higiénia ezért is nagyon fontos
A baba mindent megfog, ami érdekli - a fokozott higiénia ezért is nagyon fontos
 
Elsőszámú szabály: mossunk kezet alaposan! A kéz számos kórokozót és baktériumot hordoz, melyek a legkülönfélébb betegségeket terjeszthetik – köztük a koronavírust. A 20 másodperces, alapos szappanos kézmosás, mely kiterjed a kézfejre és az ujjak közére, valamint a körmökre is, elsődleges elvárás.
 
2.Mossuk meg a gyermek kezét is
 
A baba a padlón játszhat, fekhet, megérinthet tárgyakat, amelyek nem tiszták. A legtöbb kisgyermek ráadásul szopja az ujját. Vagyis, a kicsi kezét, lábát is alaposan meg kell mosni, ha meg akarjuk őt védeni.
 
3.Tartsuk kellően tisztán a lakást
 
Otthonunk felületeit fontos tisztán tartanunk, tekintettel arra, hogy a babák és totyogók mozgását nehéz kontrollálni: másznak a padlón, szaladnak, minden felületre felmehetnek és mindent megvizsgálnak, amit érdekesnek találnak. Extrém mértékben fontos tehát, hogy a szóba jöhető felületeket rendesen letakarítsuk.
 
Használjunk nagy mennyiségű fertőtlenítőszert és minden nap legalább háromszor töröljük le ezeket a felületeket gyermekünk biztonsága érdekében.
 
4.Tartsuk tisztán a baba holmiját
 
A baba törölközőjét 3-4 naponta cseréljük. Mossuk ruháit külön a sajátunktól, lehetőség szerint foszfor-, parabén-, SLS / SLES / ALS-mentes, szintetikus színt, hozzáadott fehérítőszert és szilikátokat nem tartalmazó tisztítószert, mivel ezek a vegyi anyagok irritálhatják a baba érzékeny bőrét.  
 
A gyermek pelenkáját minden 2-3 órában cseréljük. A baba ruháinak mosásakor fertőtlenítőszert is adhatunk a vízhez. Ez is segít távoltartani a kórokozókat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.