2019. 03. 17. - 18:54

Lehet védekezni a bárányhimlő ellen

Lehet védekezni a bárányhimlő ellen

A bárányhimlő ellen csak védőoltással lehet védekezni, amelynek beadása hamatosan kötelező lesz a gyermekeknek.

Magyarországon az egyik leggyakoribb fertőző betegség a bárányhimlő, amely leginkább a gyerekeket érinti, de akár felnőttkorban is előfordulhat. Szezonalitását tekintve a betegség inkább a téli és tavaszi hónapokra jellemző. Az utóbbi években azonban a szövődménnyel járó esetek száma ugrásszerűen megnőtt.
 
Lehet védekezni a bárányhimlő ellen
Lehet védekezni a bárányhimlő ellen
 
 A betegséget egy rendkívül ragályos vírus okozza, amely cseppfertőzéssel, a légutakon vagy a kötőhártyán keresztül jut a szervezetbe. Köhögéssel, tüsszentéssel és persze a hólyagok váladékával is átadható. A fertőzés átviteléhez nem szükséges testi kontaktus. A poharak, az evőeszközök, a ruhanemű, az ágynemű, de a kisgyermekek szájába vett közös játékai is terjesztik a kórt.
 
A jó hír viszont az, hogy a bárányhimlő kialakulása napjainkban már megelőzhető védőoltással, amelyet már 16-18 hónapos korban be lehet adatni. A szakemberek szerint ez nagyon fontos, hiszen elkerülhető így a kellemetlen betegség. Az injekció beadása után egyébként néhány nappal jelentkezhet enyhe láz és bőrkiütés is, de nem fertőz, és hamar elmúlik. Nagyon ritkán a védőoltás felvétele ellenére is előfordulhat a betegség, amely enyhe lefolyású és a szövődmények kialakulásának esélye is kisebb. 

A bárányhimlő egyébként körülbelül 7-10 nap alatt zajlik le. Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a hólyagokat nem szabad elvakarni, mert az szövődményekkel járhat.
 
Nagy Orsolya

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.