2021. 03. 30. - 11:17

Már a napi kevés koffein is kisebb súlyú babához vezet?

Már a napi kevés koffein is kisebb súlyú babához vezet?

Meglepő új felfedezést tettek kutatók a koffein várandósoknál kifejtett hatásával kapcsolatban. Úgy tűnik, a koffein-tartalmú italok fogyasztása kis mennyiségben is hathat a születendő babák súlyára.

Jobban teszik a várandós nők, ha vigyáznak a kávéval és egyéb koffein-tartalmú italokkal. Amerikai kutatók szerint ugyanis azok, akik fogyasztanak koffeines italokat, némileg kisebb súlyú gyermeket hoznak a világra, mint akik teljesen kerülték a kávét és hasonlókat terhességük idején.
 
A tanulmány, melyet a JAMA Network Open szaklap közölt, összehasonlította azokat a babákat, akiknek édesanyjánál egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben találtak koffeint, azokkal, akiknek anyukájánál a legmagasabb volt a vérben tapasztalható koffein-szint.
 
A baba súlya szempontjából nem szerencsés a kávézás várandósság alatt - állítják a kutatók
A baba súlya szempontjából nem szerencsés a kávézás várandósság alatt - állítják a kutatók
 
Utóbbi esetben a gyermekek átlagosan 85 grammal voltak alacsonyabb súlyúak, sőt kb. 2 centiméterrel kisebbek is voltak a nem kávézó anyák babáihoz képest.
 
A szakemberek azt is megállapították, hogy azon nőknél, akiknél magasabb volt a vérben található koffeinszint, a csecsemők fejének kerülete körülbelül kb. egytizeddel kisebb volt, mint azoknál az édesanyáknál, akik terhesség alatt nem fogyasztottak koffeint.
 
Az eredmények tehát azt sugallják: jó megoldás lehet a koffeintartalmú italok korlátozása vagy elvetése a terhesség alatt – hangsúlyozta dr. Katherine L. Grantz, a Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Humán Fejlesztési Intézet kutatója.
 
A fentiekkel kapcsolatban érdemes tudni: a kisebb születési súly hatására a csecsemők az élet későbbi szakaszaiban fokozott veszélybe kerülhetnek az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség szempontjából.
 
A koffein nemcsak a kávéban, hanem számos üdítő italban megtalálható – nagy mennyiségnek a általában a napi több mint 200 milligrammot tartják a szakemberek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.