2021. 07. 13. - 10:55

Miért nem mondhat nemet a gyermek?

Miért nem mondhat nemet a gyermek?

Kisgyermekes szülőként nagyon jó esélyeink vannak arra, hogy jó szokásokat alakítsunk ki utódjainknál. Ha jó magatartású gyermeket szeretnénk, állítsunk fel szabályokat!

Tény és való: nem mindig egyszerű a gyermeket fegyelmezni, nemet mondani neki, amikor az előző percben még ennivalóan aranyos volt. Kisgyermekes szülőként azonban az a dolgunk, hogy őt is megtanítsuk a szabályokra, amelyek segítenek neki boldogulni a mindennapokban. gyerek_szulo_1
 
Jól viselkedő csemetét szeretnénk? Térítsük el őket időben attól, hogy akaratossá, határ-feszegetőkké váljanak. Ehhez néhány alap szabályt kell betartanunk.
 
1.Mi vagyunk a főnökök, nem pedig ő! Ha ezt viccesen adjuk elő, még humoros helyzeteket is okozunk, de a lényeg az, hogy határozottan állítsuk fel a szerepeket.
 
2.Ne hagyjuk, hogy a gyermek egy „nem”-mel elintézze, amit kértünk vagy vártunk tőle. Mondjuk neki azt: „miért is? Én vagyunk a szülő, Te a gyerek, és nem fogsz nemet mondani.” A dolgok élét lágyíthatjuk azzal, hogy azt mondjuk: „lehet, hogy nem, de…”, ami mégis pozitívabban hangzik, de rendre utasítja a csemetét.
 
3.Magyarázzuk el gyermeknek a családi dinamikát. Vagyis, értessük meg vele, hogy a mi dolgunk őt egészségesen és biztonságosan nevelni.
 
Miért kell ránk hallgatnia? Mert mi már sok mindent tudunk, sok mindent láttunk és tapasztaltunk. De itt is működhet a „mivel én vagyok a főnök és Te a gyerek” – ami egy egyszerű, de igaz állítás.
 
4.Ne bocsátkozzunk „tárgyalásokba” a gyermekünkkel, hogy meggyőzzük őt arról: valamit meg kell tennie. Nem járja, hogy a gyerekkel külön alkudozni kelljen ehhez! Ez nem az a fejezet, amikor el kell magyarázni, miért zöld a fű – azért kell valamit megtenni, mert a szülő azt mondta. Az „én vagyok a főnök” kezdetű mondat az első néhány évben megteszi kellő magyarázatnak.
 
A cikket folytatjuk.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.