2021. 04. 06. - 11:40

Mit tanulhattunk meg szülőként a járvány idején?

Mit tanulhattunk meg szülőként a járvány idején?

Egy év hosszú idő – különösen egy gyermek számára. Ha a koronavírus miatt kialakult járvány idején kisgyermekkel voltunk otthon, tudjuk, nem egyszerű a dolog. Ám sok mindent megtanulhattunk belőle.

Senkinek nem volt könnyű az eltelt egy év, kisgyermekes szülőként különösen. Néhány dolgot azonban megtaníthatott nekünk ez az időszak – amit a jövőben is okosan fel tudunk használni.
 
Lássuk, melyek ezek.
 
1.A gyerekek szeretnek kinn lenni: minél több kültéri tevékenységet tudunk kitalálni a lurkóknak, annál jobb. Magával ragadja őket a természet, a benne fellelhető érdekességek, lehet az lehullott madártoll, bot vagy fűszál.
 
A kinn töltött idő után békésebben alszanak, jobbat pihennek délután is, könnyebben felszabadítják a bennük levő energiát. Segítsünk nekik, hogy élvezni tudják az élet apróságait, ez a jövőben is jó szolgálatot tesz majd nekik.
 
2.Mindig legyen nassolnivaló a háznál: a legrosszabb, ha semmi nincs kéznél és kicsi gyermek van otthon. A csemetéket olykor lehetetlennek tűnik lekötni, olyanok, akár egy pohár, amelyet sosem lehet teljesen megtölteni.
 
A gyerekek a legkisebb dolgoknak is tudnak örülni
A gyerekek a legkisebb dolgoknak is tudnak örülni
 
Vagyis, ne kockáztassuk meg, hogy egy esős napon nincs nálunk valami nasi, ami természetesen legyen inkább egészséges, mint sem. Zöldségdarabkák, zabszelet, gyermekbarát rágcsálnivalók.
 
3.A tévé olykor megmentő: ha szülőként nehezen találnánk ki újabb elfoglaltságot a gyermeknek, egy-egy minőségi mese jól jöhet, amit a lurkó szeret. Persze, az sem jó, ha állandóan tévénézésre ösztönözzük a gyermekeket, de egy jól időzített mese mindig jó szolgálatot tehet.
 
4.A gyerekek szívesen segítenek: ha tehetjük, vonjuk be a csemetéket kisebb munkákba otthon. Segítsenek megtölteni vagy kipakolni a mosógépet, a mosogatógépet, letörölni a felületeket. Valószínűleg nem végzik olyan jól a munkát, mint mi, de érdemes őket bátorítani, hogy csinálják meg, nekik is jó érzés, hogy segítenek.
 
5.Az eső nem a világ vége: ne legyünk annyira lehangoltak, ha esik odakint, hiszen egyszercsak eláll. Gondoljunk a tócsákra és a sárra, amelybe a gyerekek szívesen ugrálnak. Ha hagyjuk, hogy kiélvezzék a helyzetet – persze megfelelő öltözetben és gumicsizmában -, a világ legjobb szülőjének tartanak majd minket.
 
6.A gyerekek utálják a boltokat: próbáljuk a bevásárlásokat inkább egyedül intézni, hátrahagyva a gyermekeket a párunkra.
 
Sokkal hatékonyabbak lehetünk, jobb kikapcsolódást jelenthet, s nem állandóan a lurkó lefoglalásával kell foglalkoznunk. A csemeték nem kedvelik túlságosan ez efféle időtöltéseket, így az egész egy stresszes eseménnyé változhat – szükségtelenül. Ráadásul, újabb játékok beszerzésére sem leszünk presszionálva!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.