2020. 11. 24. - 12:15

Mit tegyen egy túlsúlyos kismama a baba egészsége érdekében?

Mit tegyen egy túlsúlyos kismama a baba egészsége érdekében?

Amennyiben egy nő túlsúlyosan lesz várandós, az egészségügyi problémák kialakulásának esélye sajnos meglehetősen magas. Mit tehet ezek ellen a kismama? Az életmódbeli változások segíthetnek.

Egy túlsúlyos kismama esetében a kialakuló egészségügyi problémáknak nagyobb az esélye. Az elhízás szinte minden terhességi komplikáció valószínűségét emeli, beleértve a terhességi cukorbetegséget (GDM), a terhességi magas vérnyomást és a meddőséget. A babák nagyobb eséllyel születhetnek korán és fejlődhetnek ki náluk születési rendellenességek.
 
Az orvosok korábban nem támogatták, hogy a várandós anyák fogyjanak, az új kutatások azonban azt sugallják: a javított étrend és a több mozgás segíthet csökkenteni az egészségügyi gondok jelentkezését, náluk és babáiknál egyaránt.
 
A babavárás alatt jelentkező problémák közül a leggyakoribb a vetélés, a vérrögök képződése, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a heves vérzés. Fennállhat a koraszülés, a halva születés, a születési rendellenességek veszélye, s olyan krónikus állapotoké is, mint a szívbetegség és a diabétesz, illetve a túl magas születési súly.
 
Várandósság alatt is lehet tenni a kiegyensúlyozott étrendért és az aktivitásért
Várandósság alatt is lehet tenni a kiegyensúlyozott étrendért és az aktivitásért
 
Mit tehet a kismama, hogy ezeket elkerülje?
 
Mindenekelőtt ellenőriztesse állapotát, hogy idő előtt kiderüljön, minden rendben van-e.
 
Felügyelt edzésprogrammal tartsa fenn fittségét, korlátozva a súlygyarapodást és csökkentve a komplikációk esélyét. Természetesen nem megerőltető mozgásra kell gondolni, mivel az a babának is árthat.
 
Kerülni kell a gyorsételeket, a bő olajban sülteket, az üdítőt, az édes péksüteményeket és az üres kalóriákat tartalmazó élelmiszereket.
 
Aki várandós, annak észben kell tartania, hogy amit eszik és iszik, az a kisbaba fő táplálékforrása is.
 
A kismama egyen tápanyagokat – kalciumot, egészséges zsírokat, szénhidrátot és fehérjét is, hogy a baba megfelelően fejlődhessen. Kerülnie kell azokat a diétákat, amelyek veszélyesek lehetnek a gyermekre nézve.
 
A változásokat fokozatosan építse be a mindennapjaiba. A cél az, hogy aktív maradjon és kiegyensúlyozottan táplálkozzon. Mindenben fontos a mértékletesség.
 
Fontos ezen kívül a terhesség alatt folyamatosan figyelni a testsúlyt – ezzel kapcsolatban az orvos segíthet, aki egyébként megfelelő étrendet és vitaminokat is ajánlhat a szülés előtt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.