2021. 03. 16. - 11:15

Nagyon sok anya szorong és érzi magát egyedül

Nagyon sok anya szorong és érzi magát egyedül

Az angol Mum Club (anya klub) végezte el azt a felmérést, amely rávilágít, hogy az édesanyák igen nagy százalékban érzik magukat magányosnak és szorongónak szülés után, s ezen a járványhelyzet sem könnyített, sőt.

Vadonatúj platformot indított 2021 márciusában az angliai Mum Club, amely szülés utáni támogatást nyújtó szakemberekkel (PANDAS) és vezető pszichoterapeuták bevonásával igyekszik az újdonsült anyáknak segíteni.
 
Az alkalomból egy felmérést is végeztek, amely meglehetősen szíven ütötte a szakembereket. A Mum Club több mint 600 anyával beszélt online, s kiderült, hogy bizony nagyon sokan érzik magukat egyedül és gyakran szoronganak.
 
A felmérés alapján az újdonsült anyukák 89 százaléka legalább egyszer magányosnak érezte magát, mióta megszületett a gyermeke – 40 százalékuk állította, hogy ez az érzés szinte állandóan hatalmában tartja őt.
 
Megdöbbentően sok anyuka érzi magát magányosnak
Megdöbbentően sok anyuka érzi magát magányosnak
 
Megdöbbentően sokan, a megkérdezettek 51 százaléka állítja, hogy erről senkivel sem tud beszélni. Az anyák 85 százaléka érzi úgy, hogy nincs lelkileg jól, extrém szomorúságot, szorongást vagy depressziót tapasztal a szülést követően.
 
Az extrém mérték tekintetében egy 10-es skálán szinte valamennyien 7 fölé értékelték rossz érzéseiket. 60 százalékuk gyakori tapasztalatként írta le ezt, 29 százalékuk azt mondta, először érezte így magát.
 
Szintén sokkolóan hathat, hogy csupán ezen nők 8 százaléka mondta: úgy véli, elegendő külső támogatást kapnak az anyukák. 89 százalékuk érezte magát szorongónak az elmúlt esztendőben.
 
Az édesanyák 53 százaléka alacsonynak érezte önbecsülését a szülést követő fél évben - egy 10-es skálán mindössze 5-ösre értékelte azt, s 47 százalékuk állította, hogy ezeket az érzéseket sem tudja megosztani senkivel.
 
Meglepő módon csak 8 százalékuk mondta viszont azt, hogy úgy érezte: nincs megbélyegzés azzal kapcsolatban, hogy valaki depressziós vagy rossz a közérzete ebben az időszakban.
 
A járványhelyzet alatt pedig különösen érdekes megvizsgálni az újdonsült anyák gondolatait. Legtöbben ugyanis „túlterheltnek” és „elfelejtettnek” írják le magukat. 89 százalékuk azt mondta, hezitál azzal kapcsolatban, hogy bármiről is panaszkodjon, mert a koronavírus miatt úgy érzi, mások többet szenvednek.
 
Az anyáknak egyébként gyermekeikkel kapcsolatban is az a legnagyobb félelmük, hogy magányosak, hiszen való igaz, hogy a fennálló helyzetben közösségbe sem igen járnak a kicsik.
 
Az üzenet egyértelmű: nagyon fontos segítséget nyújtani az anyukáknak, nemcsak a járványhelyzetben, hanem bármikor. Legyen az megértő társ, családtag, barát vagy terapeuta, érzéseiket meg kell beszélniük valakivel, aki képes megnyugtatni őket, mert a felmérés alapján a helyzet cseppet sem szívderítő.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.