2021. 09. 07. - 11:50

Ne akarjuk meggyőzni a gyermeket

Ne akarjuk meggyőzni a gyermeket

Bár ez tűnik ésszerűnek, ne igyekezzünk egy kérdezz-felelek szituációban meggyőzni csemeténket arról, miért kell azt tennie, amit mondunk. Miért?

A szülő és a gyermek között lényegesen nagy a korkülönbség. Ezt megjegyezni azért fontos, mert bár az tűnik ésszerűnek, hogy elmagyarázzunk dolgokat a csemeténknek, ez egy kisember esetében sokszor egyáltalán nem célravezető.
 
Ne kezdjünk „tárgyalásokba” egy gyermekkel, ne próbáljuk logikusan elmagyarázni nekik, hogy miért kell azt tenniük, amit mondtunk.
 
Egy kisgyermeknél nem érdemes hosszas magyarázkodásba kezdeni
Egy kisgyermeknél nem érdemes hosszas magyarázkodásba kezdeni
 
Manapság nem ritkán láthatunk jelenetet, amelyben az anya vagy az apa a 3 éves forma lurkó mellett guggol és logikusan igyekszik neki elmagyarázni egy szituációt, illetve meggyőzni a gyermeket, miért tegye azt, amit a szülő kért.
 
A kisgyermekek nem értik a logikát, a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem.
 
Erre kiváló bizonyítékok az efféle beszélgetések: „Miért zöld a fű? Mert öntözzük.” „Miért öntözzük? Mert a fűnek vízre van szüksége az élethez.” „Miért van szüksége a fűnek az élethez?”… és így tovább.
 
Álljunk ellen a kísértésnek, hogy arra a következtetésre jussunk: a csemete végtelenül kíváncsi, ezért ragyogó elméjű.
 
Ha egyszerűen nem ért meg valamit, ott nem lehet logikus magyarázattal segíteni. Ilyen helyzetekben a jól bevált módszer a „Mert azt mondtam” – és „Én vagyok a főnök, Te pedig a gyermek”, egy kedves mosoly kíséretében.
 
Higgyük el, hogy a lurkó első néhány évében ez tökéletesen elegendő magyarázatnak.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.