2021. 05. 25. - 11:20

Ne barát legyünk, hanem szülő

Ne barát legyünk, hanem szülő

Szülőnek lenni sokszor nem egyszerű. Nem mindig fog rajongani a gyermek a döntéseinkért, de az egyértelmű elvárások miatt tisztel és szeret majd. Ezért jobb, ha szülőként és nem barátként viselkedünk vele.

Édesanyánknak és édesapánknak nehezebben mondunk nemet, mint egy barátnak, igaz? Ebből is kiindulhatunk, ha azt szeretnénk tisztázni, melyik a jobb: ha úgy viselkedünk a gyermekkel, mint egy szülő, vagy mint egy barátnője, barátja.
 
Akkor tudjuk a legjobbat kihozni a gyermeknevelésből, ha valóban szülőként állunk hozzá. Lehet, hogy szerepünk nem mindig lesz népszerű – mélyen azonban mindig szeretni és tisztelni fog minket a világos, egyértelmű elvárásokért. Hiszen egy gyereknek igazodnia kell valamihez.
 
Szülőként mindig maradjunk összhangban a szabályainkkal. Legyünk azonban fair-ek.
 
Szülőként és ne barátként viselkedjünk a gyermekkel
Szülőként és ne barátként viselkedjünk a gyermekkel
 
A „miért? miért? miért?” kérdések bizony fárasztóak lehetnek – de válaszolnunk kell ezekre. Persze, könnyebb mondani, mint tenni, ám a kisgyermekek mindenre kíváncsiak, ami a világban körülveszi őket. Ha nem felelünk a kérdéseikre, leállnak a kérdezéssel, ami nem feltétlenül jó.
 
Tanítsuk meg a gyermeket arra, hogy másokat mosollyal, jókedvűen üdvözöljön, tartsa a szemkontaktust. Az első benyomás ugyanis fontos.
 
Szülőként mindig reflektáljunk a jó dolgokra, amelyeket tett. Ez optimizmust és boldogságot okoz.
 
Cselekedeteinken, szavainkon keresztül tudassuk a gyermekünkkel, mennyire szeretjük őt. Emeljük ki, amiről úgy gondoljuk, hogy különleges benne. Hálás lesz a sok biztatásért, amelyet élete végéig bármikor felidézhet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.