2021. 05. 11. - 11:45

Ne váljunk inassá – és ismerjük be hibáinkat

Ne váljunk inassá – és ismerjük be hibáinkat

A jó szülővé válás útján érdemes tisztáznunk magunkban: mi is számítunk, nemcsak a gyermek. Kiegyensúlyozottak csak úgy lehetünk, ha a mi lelkünk is rendben van. Íme a tippek az egyensúlyhoz.

Régi mondás, hogy ha a gyermek akkor lesz igazán boldog, ha az édesanyját és édesapját kiegyensúlyozottnak látja. Ez persze nem mindig könnyű, sőt – egyes napokon a látszatát sem tudjuk fenntartani.
 
Fontos azonban ehhez megtenni a szükséges lépéseket. Például:
 
1.Ne váljunk inassá! A gyermekek szeretik, ha alkalmasnak tartjuk őket bizonyos dolgok elvégzésére – ezért már idejekorán szoktassuk őket hozzá, hogy felakasszák a kabátjukat, amikor hazaérnek, tegyék be a szennyes ruhát a szennyestartóba és így tovább. Ezzel nemcsak jól neveljük őket, de nekünk is sokat segítenek.
 
A testvérek közötti harmóniáért is érdemes tenni
A testvérek közötti harmóniáért is érdemes tenni
 
2.Ha hibát követtünk el, ismerjük be. Akár gyermekünkkel, akár partnerünkkel veszünk össze, keveredünk vitába és belátjuk, hogy tévedtünk, mindig kérjünk bocsánatot. Ezzel ugyanis arra tanítjuk a gyermeket, hogy tévedni emberi dolog és fontos a bocsánatkérés.
 
3.Adjunk maguknak időt. Ha dühösnek érezzük magunkat valamiért, kevésbé valószínű, hogy jól reagálunk le egy helyzetet, ezért érdemes egy kicsit várnunk, mielőtt „lecsapunk”. Egy kis szünet segít lenyugodni és átgondolni a dolgot.
 
4.Tegyünk a testvérek közötti harmóniáért. Ez sokszor nem könnyű, de érdemes dolgozni rajta. Például azzal, hogy este a vacsoránál mindenki elmondja, minek örült a testvérével kapcsolatban aznap, mi esett jól neki. A lényeg, hogy az pozitív dolog legyen. Ez segít a lurkóknak, hogy lássák a testvérükben a jó dolgokat.
 
5.Tegyük le a telefonunkat. Ha a gyermekeinkkel vagyunk, az a telefon, e-mail vagy chat-üzenet nyugodtan várhat. A gyerekek ugyanis nagyon jól tudják, hogy nem figyelünk és megjegyzik maguknak a dolgot.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.