2022. 05. 31. - 11:12

Nyári finomságok a gyerekkonyhából

Sok gyerek szeret főzőcskézni, boltosat, piacosat játszani. Szeretik újrajátszani saját elképzelésük szerint azokat a szituációkat, amelyekkel nap, mint nap találkoznak otthon vagy akár a bevásárlás során.

A szerepjáték segíthet számukra játékosan megélni a valós szituációkat. A játék révén bátrabban fejezhetik ki gondolataikat, érzéseiket. Fejleszti a kreatívitásukat, empátiájukat, könnyebben megértik egy-egy szituáció negatív vagy pozitív következményeit.
A legjobb, hogy ezeket a élethelyzeteket együtt is eljátszhatjuk a gyerekekkel. Hagyjuk meg nekik a játék irányítását: rendezzék ők a jelenetet, „írják meg” a történetet kedvük szerint.
 
A főzőcskézős játékok még mindig népszerűek
 
 
A játékboltok kínálatában számtalan olyan fejlesztő játékot találhatunk, amely egyaránt alkalmas kislányok és kisfiúk számára is. A főzőcskézős, bevásárlós játékok megunhatatlan kedvencek a gyerekek körében. Szerencsére a mai játékok már igazán igényesek, szinte a megtévesztésig élethűek. A babakonyhai kiegészítők között minden olyan alapanyag vagy háztartási eszköz megtalálható, amivel a gyerekek könnyen utánozhatják szüleiket főzés közben!
 
A főzőcskés játékok jó bevezetést adnak a későbbi már komolyabb sütéshez, főzéshez. Önállóságra neveli a gyerekeket, így néhány évvel később képesek lesznek majd magukról gondoskodni. Persze ne arra gondoljunk, hogy 5 fogásos menüt készítenek majd 8 évesen. Bár manapság már ez sem meglepő a gyerek főzőműsorokat elnézve. A legtöbb szülő számára már az is megváltás lehet, ha egy szendvicset elkészítenek maguknak az iskolából hazatérve. Na de kezdjük az alapoknál!
Nézzük, milyen finomságok készülhetnek nyáron a gyerekkonyhában!
 
Készítsünk együtt gyümölcsturmixot!
 
A gyümölcsöt szívesen fogyasztják a gyerekek önmagában is, de turmixként vagy smoothieként még inkább. Főleg, ha saját maguk készíthetik! A Hape Smoothie készítőjéhez fából készült gyümölcs szeletek, sőt még zöldséglevelek is tartoznak. A turmix gombnyomásra megpörgeti a hozzávalókat, így teljesen átélhető a turmixolás élménye. Poharat és szívószálat is tartalmaz a csomag. A teljes élmény kedvéért pedig többféle fakoronggal fedhetjük le a poharakat, ezzel imitálva, hogy épp milyen smoothieval töltöttük meg azokat. Igazi vitaminbomba reggelire!
 
Ezt a délutáni tea partit még az angol királynő is megirigyelné!
 
A fából készült teáskészlet tartalmazza a klasszikus kávés- teás készlet elemeit: kancsó, csésze, csészealj és cukortartó. De az igazi ötórai tea élményét a szintén fából készült teafilterek és a tej vagy citromkiöntő koronázza meg. Az olyan apró részletek, mint a csésze füle vagy a cukortartó fogója fejlesztik a gyerekek finommotoros képességeit, a tálca pedig, amin felszolgálják a frissítőket, az egyensúlyérzéküket erősíti.
 
 
 
Dőljünk hátra, ma a gyerek főz!
 
Régi-új kedvencek a szeletelhető élelmiszerek. Az ilyen típusú játékok nem csak a szerepekbe való beleélést és a kreativitást fejlesztik a gyerekeknél, hanem matematikai készségeiket és ahogy már korábban említettük, a finommotoros képességeket.
A szeletelhető élelmiszerekkel könnyebben el tudják sajátítani a rész-egész fogalmát, a halmazok képzését. A játékok között az alapvető élelmiszerek: hús, zöldségek, gyümölcsök, kenyérfélék mind megtalálhatóak, így szókincsük, fogalmaik is játszva bővíthetők általuk.
 
Vannak olya plüssből vagy műanyagból készült zöldségek és gyümölcsök, amelyeket mágnes tart egyben, és a készletben kis műanyag kés, zöldséghámozó vagy szeletelő is található. Ezekből a hozzávalókból készülnek a legfinomabb saláták és főzelékek!
A legkisebbek számára érdemes textilből készült gyümölcsöt, zöldséget vagy péksüteményt választani: tapintásra is puhább, és könnyebb azokat a kis kezekkel megfogni. Ha pedig véletlenül egymásra dobálják, lóbálják a játékokat, akkor sem sérül megj senki, ráadásul könnyen moshatóak, ha egyéb baleset érné őket.
 
A bevásárlós játékok többnyire készletben kaphatóak: többféle élelmiszert tartalmaznak, néhány még mérleget, pénztárgépet vagy akár vonalkódolvasót is, csak hogy teljes legyen az élmény.
 
Mire érdemes figyelni a játék kiválasztásánál?
 
Alapanyag: a műanyagot egyre több esetben váltja fel a fa, a bioműanyag vagy egyéb újrahasznosított anyag. Ha tehetjük, válasszunk inkább a természethez közelibb alapanyagból készült eszközöket. Figyeljünk arra, mivel színezik, festik a játékokat? Életkortól függetlenül a játék hevében, bármikor a szájukba vehetik az ízletesnek tűnő játék sütiket és kiegészítőket a gyerekek.
Kialakítás: a design egyértelműen szubjektív szempont, azonban a kialakításnál érdemes ügyelni arra, hogy ne legyen sorjás, éles vagy hegyes az eszköz, amivel könnyen megsérthetik magukat.
Életkor: az életkorra való figyelmeztetést érdemes figyelembe venni! Nem mindegy, hogy milyen apró alkatrészekből, elemekből áll össze egy-egy játszóeszköz. Ha ajándékba kapunk olyan játékot, amelynek egyes elemei méreten aluliak, vegyük ki azokat a játékból és csak később rakjuk vissza.
Mit szeretnénk általa fejleszteni? A gyermek életkorától függően más-más terület lehet a fejlesztés fókuszában. Egyensúlyérzék, finommotoros képességek, tapintás, színek-formák azonosítása, szókincsbővítés és még sorolhatnánk. Hatalmas a kínálat a játékok terén, érdemes először online körülnézni. A tematizált oldalak nagyban segítik a tájékozódást.
 
Végül pedig ne felejtsük el: játszani öröm minden korosztály számára!
 
J.M
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.