2021. 07. 05. - 12:01

Tippek és trükkök altatáshoz

Tippek és trükkök altatáshoz
Először is szögezzük le még az elején, hogy nincsenek csodamódszerek, amiket alkalmazva hipp-hopp megoldódik a gondunk és a babánk két perc alatt mély álomba merül és alszik majd reggelig. Persze az is igaz, hogy ami neked egyáltalán nem válik be, lehet, hogy másnak csodamódszer és fordítva. A lényeg, hogy több különböző praktikát is érdemes kipróbálni, hogy ráleljetek arra, ami nálatok működni fog.
 
Talán nem is gondolnánk, de az altatás problémájával nem csupán az újszülöttek vagy a csecsemők esetében találkozhatunk. Van, akinél csak idősebb korban jelentkezik ez, akár az iskolás korral. Egy kis odafigyeléssel azonban ezeken a helyzeteken is lehet segíteni.
 
Készüljetek fel az alvásra
 
Az alvásra való felkészülés már a fürdéssel megkezdődik. Nyilván nem életszerű, hogy minden egyes napunk ugyanúgy teljen, de egy kisbabának kifejezetten fontos a napirend. Így hozzá tud szokni a vele történő eseményekhez, fel tud rájuk készülni, kevesebb stressz éri velük kapcsolatban. Fürdés után jöhet egy kis szopizás és büfiztetés, de közben már legyen félhomály, esetleg kapcsolhatunk valami kellemes altató zenét is halkan.

A nagyobb gyerekeknél is érdemes lefekvés előtt kicsivel még megkérdezni, hogy ennének-e pár falatot, hogy az “Éhes vagyok!” kifogás ne kerüljön elő alvásidőben. Az azonban fontos, hogy vacsorára már ne egyenek sokat és nehéz ételeket. A fürdetés sem mindenkire hat egyformán, ezért ki kell tapasztalni, hogy alvás előtt mennyi idővel legyen a fürdés. Ami azonban lényeges, hogy ha fürdés után még játszhat a gyerek, akkor az már nyugodt játék legyen, ne olyasmi, ami felpörgeti. A futkározás, kiabálás fürdés után már legyen tabu. Ez alól csak a pizsipartik legyenek kivételek.
 
Fel kell készülni az esti lefekvésre
 
A hintázás itt is segít
 
A gyengéd ringatózás, hintázás sok babának segít az elalvásban. A monoton, ritmikus mozgás megnyugtatóan hat rájuk. Kipróbálhatunk elektromos hintát, vagy hagyományos, plafonra vagy ajtófélfára erősíthető hintát, de akár az ölünkben is ringathatjuk a kicsit. Próbálkozhatunk az előre-hátra hintáztatás mellet a jobbra-balra ringatással is.
 
Sétálgatás, dúdolással énekléssel
 
Sok baba szereti, ha sétálunk vele altatás közben. Ilyenkor dúdolgathatunk, énekelgethetünk nekik. Sok anyuka és apuka esküszik arra, hogy ez akkor működik igazán jól, ha ugyanazokat a dalokat, ugyanabban a sorrendben énekeljük. Eleinte kicsit nézelődnek, fészkelődnek, aztán odabújnak a megnyugtató testhez és pillanatok alatt elalszanak. Érdemes tenni vele egy próbát.
 
Kicsit nagyobb gyerekek esetében még fürdés előtt elmehet a család együtt egy 10-15 perces sétára. Ez testileg és lelkileg is jót fog tenni mindenkinek.
 
Kedvenccel altatás
 
Egy plüss, a kistakaró, vagy akár egy kedvenc fél pár zokni, mindegy mi az, ha a kicsit megnyugtatja, akkor az lesz az alvós kedvenc. Ez segít neki megnyugodni, elaludni. Később a bölcsibe, oviba szoktatásnál is sokat segít, ha a kedvencét viheti magával.
 
A kicsit megnyugtatja, ha kedvenc plüssével alhat

Legyenek fáradtak
 
Itt azonban nem csak a fizikai fáradtságra kell gondolni, hanem szellemileg is foglalkoztatni kell még a kicsiket is. Erre nagyon jók a különböző memória fejlesztő játékok, vagy a színekkel és a formákkal ismertető játékok.
 
Mindig időben legyen az altatás
 
Azt gondolhatnánk, hogy a gyerekek amikor elfáradnak kidőlnek ott, ahol vannak. Sok vicces kép kering a neten, az evés vagy játék közben elszunyókáló kicsikről. Ennek ellenére az igazság az, hogy a gyerekek, ha fáradtak és nem kerülnek időben ágyba, akkor a fáradtságtól jellemzően nem lelassulnak és elalszanak, hanem épp az ellenkezője, felpörögnek és teljesen kezelhetetlen kiabálásba, csapkodásba, hisztibe csaphat át a viselkedésük. Fontos, hogy a délutáni és az esti alvás idejét ne változtatgassuk, tartsuk hozzá magunkat. Az sem segít, ha az altatási idő előtt nem sokkal alszik a kicsi, például az autóban, amikor hazafelé jövünk valahonnan. Ilyenkor érdemesebb inkább valamilyen autóban is jól használható játékkal még egy kicsit fenntartani a figyelmét, és inkább a fürdést kihagyni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ahogy cseperedik a gyermekünk, napközben már egyre kevesebb alvásra van szüksége. Elképzelhető, hogy este azért alszik el nehezen, vagy ébred fel sokszor, és nem tud visszaaludni, mert délután túl sokat aludt, túlságosan kialudta magát.
 
Fontos betartani a kialakult rutint
 
Nem kell úgy lennie nálatok is, ahogy a szomszédnál
 
Nem attól fog valami jól működni, hogy másnál bevált. Ha nektek úgy kényelmesebb, hogy két órával később alszik a kicsi, de akkor gyorsan és könnyen, ráadásul reggel ennyivel tovább alszik, akkor nincs semmi gond, legyen a Ti szokásotok ilyen.
 
Legyen kialakult rutin
 
Még a nagyobb gyerekeknél is sokat segít az élet minden területén, így az alvásnál is, ha van egy jól összeállított rutin. Ez egészen apró lépéseket takar, azonban annál fontosabb. Mondunk egy példát. Amikor már tényleg(!) fekvésidő van, akkor szólunk, hogy mindenki, aki tudja, az készítse oda az ágya mellé a vizet éjszakára. Aki még kicsi hozzá, annak mi visszük, és jöhet a búcsúzkodás. Ez azt jelenti, hogy ölelés és puszi, valamint jóéjszakát kívánunk. De még jó éjszakát is mindig ugyanúgy kívánunk. “Jó éjszakát, aludj jól, álmodj szépeket, szeretlek-imádlak!” Utána jön az olvasás, mesélés.
 
Azt azért ne feledjétek, hogy a kisbabák is emberek, és ugyanúgy küzdenek problémákkal, mint mi fölnőttek. Rájuk is hatnak a frontok, és a pici babák ezt nem tudják még kezelni, elmondani. Annak ellenére, hogy még nem látjuk előbújni a fogacskát, még nem duzzadt, kifehéredett az íny, bent már mozgolódhat a kibújni készülő fog, ami miatt szintén nyűgös lehet a babánk. Pont azért érdemes különféle trükkökkel próbálkozni, mert egyetemes szabály nincs, ami minden gyermekre egyformán működik, hiszen sok dologhoz kell egyedileg alkalmazkodni. Vannak viszont irányvonalak, amelyek mentén lehet, sőt kell és érdemes is próbálkozni.
 
BG

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.