2020. 05. 26. - 12:10

Top 4 tipp a pelenkakiütés megelőzésére

Top 4 tipp a pelenkakiütés megelőzésére

A kisbabás szülők gyakori problémája a babánál jelentkező pelenkakiütés, mely miatt a gyermek érthetően igen rosszul érezheti magát. Mi okozza a kiütést és hogyan kerülhetjük el?

Kevés szülő van, akinek ne lenne ismerős a pelenkakiütés. Ezt a problémát leginkább a nedves vagy piszkos pelenka viselése okozza.
 
A baba székletében és vizeletében levő enzimek irritálhatják a gyermek érzékeny bőrét és kiütést produkálnak. A szorosan illeszkedő pelenkák, melyek a baba bőréhez dörzsölődnek, ugyancsak kiválthatnak kiütést.
 
A bakteriális vagy gombás fertőzés lehet a pelenkakiütés másik oka. A pelenka által fedett bőrfelületeken – fenék, combok és nemi szerv – általában meleg és nedvesség van, érzékennyé téve a bőrt az efféle fertőzésekre.
 
A baba törlőkendők, fürdető termékek, mosószerek, fehérítőszer, szövetlágyító, valamint a csecsemőkrémekben, porokban és olajokban található egyes összetevők is irritálhatják a bőrt.
 
A baba pelenkáját fontos gyakran cserélni a kiütések megelőzése érdekében
A baba pelenkáját fontos gyakran cserélni a kiütések megelőzése érdekében
 
Azok a kisbabák, akiknél bizonyos bőrállapotok állnak fenn – így például az atópiás dermatitisz vagy a seborrheás dermatitisz (ekcéma) -, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a pelenkakiütés szempontjából. Az antibiotikum használata ugyancsak növeli a pelenkakiütés kockázatát.
 
Hogyan előzzük meg és kezeljük a pelenkakiütést?
 
A pelenka által fedett bőrterület tisztán és szárazon tartása a legjobb módszer a kiütések megelőzésére. Íme néhány egyszerű tipp ennek érdekében.
 
1.Cseréljük a baba pelenkáját gyakran: a nedves vagy piszkos pelenkát lehetőség szerint mielőbb vegyük le a gyermekről, akkor is, ha ő nem mutatja, hogy erre igénye lenne. A nedves bőr ugyanis sokkal fogékonyabb a kiütéseket okozó enzimekre.
 
2.Mossuk a baba fenekét meleg vízzel: gyengéden mossuk meg a gyermek hátsóját meleg vízzel pelenkacsere után. Mielőtt felteszünk egy frisset, hagyjuk kissé levegőzni a bőrét.
 
3.Használjunk védőkrémet minden pelenkacserét követően: pelenkacsere után mindig fontos a krém alkalmazása – vigyünk fel a baba bőrére egy vastag réteget, hogy a vizelet és a széklet ne gyötörje annyira.
 
4.Kerüljük az irritáló anyagok használatát: a szappanokban levő alkoholok és parfümök, illetve illatosított törlőkendők és egyéb termékek a kisgyermek bőrét irritálhatják. Ha lehet, kerüljük ezeket a típusokat!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.