2021. 01. 19. - 12:05

Top 5 játék, amivel vírushelyzetben is jól szórakozik otthon a gyermek

Top 5 játék, amivel vírushelyzetben is jól szórakozik otthon a gyermek

Sok szülő küzd a problémával: kevés tere van a csemetének a járványhelyzetben. Vannak azonban játékok, amelyekkel ilyenkor is remekül el lehet ütni az időt.

Nem kevés szülőt tesz próbára a koronavírus járvány: a gyermekek, akik korábban nagyobb térhez, több lehetőséghez szoktak, most kénytelenek kevesebbel is beérni.
 
Vannak ugyanakkor játékok, amelyekkel ilyen, kevésbé ideális időszakokban is elszórakoztathatjuk a gyermeket – és saját magunkat.
 
Ha a csemete még kicsi, de nem óvodás, érdemes is néhány új dolgot kitalálni, amivel elfoglalhatja magát. Íme pár olcsó és mulatságos ötlet.
 
1.Kempingezés: ha a gyermeknek már van sátra, egyszerűbb a dolog, de természetesen egy kisasztal és takaró segítségével építhetünk is neki kuckót. Két szék közé helyezett nagy törölközővel szintén megoldható a sátor!
 
Menjünk ki és szedjünk össze pár dolgot, ami jól jöhet a „tábortűzhöz”. Ha nem szeretnénk a szabadban gyűjtögetni, akár a száraz spagetti is megteszi „gyújtós” gyanánt. Párnákkal és takarókkal rendezzük be a sátrat, oltsuk el bent a zseblámpát és így vészeljük át a „vihart”. Bár nem szabadtéri élmény, a gyermek könnyen el tudja képzelni, hogy éppen a vadon kellős közepén vagyunk!
 
2.Jóga gyerekeknek: a nehezebb időszakokban is fontos aktívnak lenni. A Youtube-on számos jógagyakorlat található, amelyet gyermekek is végezhetnek – mozgassuk meg magunkat együtt.
 
3.Dobozdekoráció: az online beszerzéseknek köszönhetően valószínűleg van otthon néhány nagyobb méretű doboz. Rajzolni, festeni, ragasztgatni szintén nyugodtan lehet a dobozra, élje ki bátran kreativitását a kicsi. Tanítsuk meg neki azt is, hogy leírja a nevét a dobozra.
 
Színezni és számos egyéb játékot is lehet játszani a gyermekkel otthon
Színezni és számos egyéb játékot is lehet játszani a gyermekkel otthon
 
4.Színvadászat: koncentráljunk a színekre is a gyermek fejlesztése részeként – megkérhetjük, hogy gyűjtsön össze nekünk tárgyakat a lakásban, amelyek egyforma színűek, majd tegye le őket bizonyos helyekre, vagy egy kupacba a szoba közepére. Ha ezzel végzett, cserélhetünk színt: most egy másikhoz tartozó tárgyakat kell megkeresnie.
 
5.Takarítás: bátorítsuk a gyermeket arra, hogy segítsen a háztartásban. Bár még kicsi, bizonyos dolgokat eltanulhat – adjunk az ő kezébe is rongyot, ha letörlünk egy felületet, így úgy érzi, valóban segít. Ha vannak játékai – például gyerekporszívó -, tegyen úgy, mintha takarításkor velünk együtt ő is használná a saját gépét. A gyerekek utánozzák, amit a szülőktől látnak, ezért fontos időben elkezdeni bevonni őket a munkába.
 
6.Dobáljunk összecsavart zoknikat kosárba: egy doboz, egy kosár vagy egy már használt zacskó is tökéletes lehet a célbadobáshoz. Érdemes a célt mindig kissé hátrébb tenni, hogy a lurkó fejlessze tudását.
 
7.Játsszunk boltost: ez a játék különösen hasznos, ha a gyermeket megtanítanánk a pénz használatára.
Alakítsunk ki egy kis élelmiszer-boltot játék ételek vagy akár valódiak segítségével. A pénzt helyettesíthetik kártyák vagy papírok is, amelyekre számokat írunk. Kasszaként pedig alkalmazhatunk egy kiürített ékszeres dobozt vagy kis fiókot, a lényeg, hogy abba tegyük a játékpénzt, így a dolog különösen élethű lesz.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.