2021. 12. 07. - 11:00

Top 5 tipp, hogy a baba biztonságosan aludjon

Top 5 tipp, hogy a baba biztonságosan aludjon

Íme öt módszer, ha azt szeretnénk, hogy szemünk fénye biztonságban és egészségesen pihenhessen: óvintézkedések a szövetbélésektől a családtagokig.

Teljesen természetes igény, hogy amikor elaltatjuk csecsemőnket, szeretnénk biztosan tudni: tökéletesen biztonságos és kényelmes az alvása.
 
Kényelmes takarókba tekerjük őket és szívesen körülrakjuk kedvenc játékaival, éjszakai lámpákkal és egyebekkel. Kiderült azonban, hogy hosszabb azoknak a dolgoknak a listája, amelyeket nem tanácsos a kiságyba tenni a gyermek mellé – sőt, kimondottan nem szabad.
 
1.Szövet bélések
 
Sokak számára lehetnek ismerősek a szövet bélések, melyeket a kiságy belső szélére illesztenek. Céljuk gátolni, hogy a baba beleverje a fejét az ágyrácsba, vagy végtagjait a kiságy rácsaiba szorítsa.  A bélések nem biztonságosak. Sokkal ésszerűbb az ágyat tisztán és rendetlenségmentesen tartani.
 
Körültekintőnek kell lennünk, hogy a baba valóban biztonságosan aludhasson
Körültekintőnek kell lennünk, hogy a baba valóban biztonságosan aludhasson
 
Szerencsére a modern kiságyak kialakítása ezt lehetővé teszi, s önmagában is teljesen biztonságos – nincs szükség semmilyen kiegészítésre. Az ilyen kiságy sokkal jobb megoldás.
 
2.Nem biztonságos matracok
 
Ha a babaágyban levő holmikról van szó, a matrac az egyik legfontosabb alkatrész, melyet jól kell berakni a helyére. Minden matracnak meg kell felelnie a szükséges biztonsági előírásoknak – így a beépítettnek is -, szilárdnak kell lennie, hogy támogassa a baba jó alvását.
 
A baba mindig tisztán kell tartani. A matracvédő széle ne legyen laza, mert könnyen beleakadhat a gyermek.
 
3.Párnák, takarók
 
Lehet, hogy a takarók és párnák kényelmesek az alváshoz, ám a babaágyban nem biztonságosak. A párnák, paplanok, takarók veszélyesek lehetnek: ügyeljünk rá, hogy a baba alvóhelyén legyen semmi, amibe belegabalyodhat. Ha attól tartunk, hogy kihűl a mellkasa, válasszunk könnyű takarót, amely biztonságosan a válla alá helyezhető. Ilyenkor a lábával tud mocorogni, de nem lesz túlzottan mozgékony.
 
4.Puha játékok
 
Puha játékokat sem szabad a kiságyban tartani. Biztonságosabb megoldás, ha a baba szobájában, ülőhelyén helyezzük el őket, távol a csecsemőtől, amíg alszik.
 
A babaágyban lévő puha játékok nemcsak kényelmetlenséget okozhatnak, fulladásveszélyesek is lehetnek. Az ágyban tehát nincs helyük.
 
5.Családtagok a baba mellett
 
Sok szülő számára vonzó és meghitt dolog az együttalvás. Ez azonban kockázatokkal jár és sok szakértő javasolja a kerülését.
 
Ha az együttalvást fontolgatjuk, kérjünk tanácsot egy szakembertől, aki segít felmérni egyedi körülményeinket és megfelelő útmutatást adhat.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.