2020. 06. 16. - 11:55

Van értelme melatonint adni a gyermeknek?

Van értelme melatonint adni a gyermeknek?

Egyes szülők melatonin-kiegészítőt adnak gyermekeiknek, hogy könnyebben álomba merüljenek. De mi ez pontosan és van-e mellékhatása?

A gyermekek olykor igen nehezen alszanak el, s ha ez állandóvá válik, a szülő egyre tanácstalanabb lehet: hogyan segítsen, hogy a csemete időben lefeküdjön.
 
Egy amerikai felmérés a közelmúltban arra mutatott rá: az alvási nehézségekkel küzdő gyermekeknek egyes szülők melatonin-kiegészítőt adnak. De mit kell tudni róla?
 
Tény, hogy a gyermekkori álmatlanság számos viselkedési problémákat okozhat, például ingerlékenységet, hangulati ingadozást, hiperaktivitást, agresszivitást, s ez a csemeték mentális egészségére is hatással van. De mégis, biztonságos melatonint adni a gyermekeknek?
 
A melatonin egy hormon, melyet a tobozmirigy választ ki - egy agyban levő, borsó méretű szerv. Szabályozza a test belső óráját és álmosságot idéz elő. Amerikában sok gyermekorvos ír fel melatonint a kicsiknek, ha alvásproblémával küzdenek. Kevés kutatás van azonban a kiegészítő használatáról gyermekek körében, ahogyan nincsenek általánosan elfogadott szabályok a dózisokról és arról sem, mennyi ideig szedjék a melatonint.
 
Nagyobb dózisban semmiképp nem javasolt a melatonin alkalmazása gyermekeknek
Nagyobb dózisban semmiképp nem javasolt a melatonin alkalmazása gyermekeknek
 
Az Európai Gyermekgyógyászati ​​Neurológia Újság egy 2014-es tanulmányában 1 milligrammos adagot ajánl gyermekeknek és serdülőknek.
 
A melatonin-kiegészítőket folyadékként, gumicukor- és rágható formában, kapszulában és tablettában is lehet kapni, mindegyiknek más az adagolása. Jellemzően e kiegészítőket nem szabályozzák olyan szigorúan, mint a vényköteles gyógyszereket.
 
Problémás az is, hogy más gyógyszerektől eltérően a melatonin-kiegészítőket készítők nem kötelesek bizonyítékokat benyújtani a termékek hatékonyságáról, sem ellenőrizni, hogy a terméken felsorolt ​​összetevők pontosan azok, illetve tiszták.
 
Ezen információk hiányában a szakértők aggódnak a melatonin népszerűsége miatt.
 
Van-e mellékhatása?
 
Egyes amerikai orvosok szerint a melatonin-kiegészítők hatékonyabbak a gyermekek és az idősek körében. Ugyanakkor, egy olyan gyermeken, aki gyakran felébred az éjszaka közepén, nem feltétlenül segít. Nem használ a nyugtalan láb-szindróma esetén sem.
 
Egyes tanulmányok szerint a melatonin alkalmazása alvás előtt fellépő álmatlanság esetén gyermekeknél és serdülőknél rövid távon mérsékelten hatékony és biztonságos.
 
Hatásosnak bizonyult az álmatlanság kezelésében olyan csemetéknél, akik idegfejlődési rendellenességekkel küzdenek, például epilepsziával és autizmus spektrumzavarral.
 
Az orvosok általában olyan gyerekeknek írnak fel melatonint, akik megfelelnek bizonyos álmatlansági kritériumoknak, főleg, ha az elalvás nehézségeivel küzdenek.
 
Vagyis, ha a gyermek folyamatos alvási problémáktól szenved, az első dolog beszélni erről egy gyermekorvossal, hogy kiderüljön: van-e az álmatlanság mögött egyéb egészségügyi gond.
 
A szakemberek hosszútávon nem javasolják a melatonin alkalmazását gyermekeknél.
Egyesek szerint 5-nél több milligrammot nem is kaphat egy csemete. A magasabb dózis nem jár előnyökkel, de mellékhatásokhoz vezethet, például fejfájást, reggeli szédülést vagy élénk álmokat eredményezhet.
 
A szülőknek azt ajánlják, kombinálják a melantonin kiegészítőt olyan, viselkedést érintő beavatkozásokkal, mint a megfelelő esti rutin – ugyanakkor fekvés, relaxáló elfoglaltság alvás előtt -, amely javíthatja a gyermek alvásának minőségét.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.