2020. 08. 25. - 12:20

Várandósság - A reggeli rosszullét gyakran egésznapos

Várandósság - A reggeli rosszullét gyakran egésznapos

Amit leggyakrabban csak reggeli rosszullétként emlegetünk, általában egésznapos dolog – erősítette meg egy tanulmány.

Számos várandós kismama igazolhatja, ám most a kutatók is megerősítették: a reggeli rosszullét gyakran a nap bármely időszakában előfordulhat.
 
Egy új tanulmányban brit tudósok 256 nő naplóját elemezték, melyet attól kezdve vezettek, hogy értesültek terhességükről, s a várandósság 60. napjáig.kismama_001
 
Bár a hányás a leggyakrabban valóban reggel 7 és délután 1 óra között fordult elő, a hányinger egész nap jelentkezhetett.  Sokan számoltak be akár esti hányásról is.
 
A leggyakoribb óra reggel 9 és 10 között volt a hányinger és a hányás szempontjából - a hölgyek 82 százaléka tapasztalt hányingert és 29 százaléka hányást.
 
A British Journal of General Practice által közzétett eredmények szerint a nők körülbelül 94 százalékánál fordult elő valamelyik tünet a tanulmány során, és 58 százalékuknál volt tapasztalható mindkettő.
 
A terhesség első 7 hete tünetek összehasonlításával a kutatók megállapították: nőtt a hányinger és a hányás esélye.
 
A hányinger valószínűsége az 5-7. hét között volt a legmagasabb, a hányás pedig a 7. héten. A tanulmány csupán az első 7 hetet vizsgálta.
 
„Amennyiben egy várandós nő délutáni rosszullétet tapasztal, vagy nem hány, de egész nap érez időnként hányingert, az mind beletartozik a reggeli rosszullét kategóriájába” – mondta el a tanulmány szerzője, Roger Gadsby, a Coventry-i Warwicki Orvostudományi Egyetem professzora.
 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok a nők, akiknek súlyos tüneteik vannak, úgy vélik: a „reggeli rosszullét” megnevezés elbagatellizálja állapotukat.
 
„A hányingernek és a hányásnak jelentősen negatív hatásai lehetnek az illető mindennapjaira – mondta Gadsby. - Depressziós érzéseket okoz, a kismama úgy érzi, nem tud gondoskodni a család többi tagjáról, munkájából is hiányozhat.”
 
Hozzátette: a nagyon súlyos tünetek neve hyperemesis gravidarm, mellyel gyakran kórházba is kerül a kismama az első trimeszter során.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.