2019. 01. 11. - 09:10

Vetélést okozhat a hibás sperma

Vetélést okozhat a hibás sperma

Érdekes kutatás látott napvilágot a közelmúltban, amely szerint többszörös vetélés a férfi spermák miatt is előfordulhat.

Brit kutatók fedezték fel, hogy nemcsak a nőkre kell koncentrálni a vetéléseket illetően. A férfiak ugyanis szintén nagy szerepet játszanak. A szakemberek kutatásaiból kiderült, hogy a férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása okozhatja a nőknél a többszörös vetélést.
A vizsgálatban összesen ötven férfi vett részt. Olyan személyeket kerestek, akiknek kedvesük három vagy annál több vetélésen esett át. Mint kiderült, ezeknél a férfiaknál DNS-károsodás van.
 
Vetélést okozhat a hibás sperma
Vetélést okozhat a hibás sperma
 
Egészen idáig egyébként azt hitták az orvosok, hogy a többszörös vetélés oka a nő egészségi állapota miatt fordulhat elő. Most már azonban tudják, hogy a sperma egészsége is kiemelten fontos.
 
Vajon mi okozhatja a DNS-károsádást?
A kutatók úgy vélik, hogy mindezt az úgynevezett oxidatív stressz váltja ki. Ez azt jelenti, hogy
a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására rossz irányú változás, károsodás következik be. Az ondóban lévő sejtek pedig molekulákat hoznak létre, hogy megvédjék a spermát. Amennyiben ezek a molekulák nagy számban vannak jelek, akkor beszélhetünk károsdó spermákról.
 
 
Nagy Orsolya

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.