2022. 05. 23. - 13:30

Vigyázat! A szülők átadják gyerekeiknek a telefonfüggést

Vigyázat! A szülők átadják gyerekeiknek a telefonfüggést

Nem nehéz kitalálni: amennyiben a gyermek azt látja, hogy anyja, apja állandóan a mobiltelefonon lóg, ő maga is így fog tenni. Most azonban ezt egy tanulmány is megerősítette.

Továbbadják az okostelefon-függőséget a szülők a gyermekeiknek – mutatott rá egy új tanulmány, melyet a Journal of Affective Disorders szaklap közölt.
 
A szakemberek szerint számos felnőtt vétkes abban, hogy ignorál másokat az okostelefonja javára, s rongálja kapcsolatát a gyermekeivel is ennek eredményeképpen.
 
A kutatásból kiderült, hogy amennyiben a szülők képtelen voltak letenni a készülékeiket, a telefonfüggőség sokkal magasabb volt tinédzser gyermekeik körében is.
 
Továbbadják az okostelefon-függőséget a szülők a gyermekeiknek
Továbbadják az okostelefon-függőséget a szülők a gyermekeiknek
 
A tanulmányt a kínai Lanzhou és Shenzhen Egyetem közegészségügyi csoportja folytatta le, s  csaknem 10 ezer tinédzser okostelefon-használatát követte nyomon. Egyértelmű összefüggést találtak köztük és szüleik között.
 
„A serdülők hajlamosabbak voltak a függőség kialakítására, amikor szüleik túlzott okostelefon-használatával szembesültek” – mondta dr. Yanni Wang, a tanulmány szerzője.
 
Hozzátette: az okostelefon eltúlzott alkalmazása a serdülők körében már társadalmi problémává vált. Kihat a személyes életre és a tanulmányi eredményekre.
 
Mi több, gyengítő hatással lehet a fizikai és mentális egészségre, fáradtságot, emésztési zavarokat, alvászavarokat, depressziót, szorongást és impulzivitást okozhat – hívta fel a figyelmet dr. Yanni Wang.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.