2021. 03. 09. - 11:40

Vigyázat – Többet ehet a gyerek, ha képernyő előtt ül

Vigyázat – Többet ehet a gyerek, ha képernyő előtt ül

Véget nem érő órákat tölt a gyermek vagy a tinédzser a képernyő előtt? Legyen az tévé, számítógép vagy közösségi média, megnövekedhet az ételfogyasztása.

Napjainkban jellemző, hogy a gyermekek számos órát a képernyő előtt töltenek. Számítógépeznek, tévéznek, játszanak, közösségi médiát használnak.
 
Csakhogy a hosszas képernyő melletti órák több szempontból rosszat tesznek egészségüknek.
 
Hajlamosak ugyanis túlevést produkálni, ha figyelmüket az étkezésről elveszi valami más. A tévében megjelenő étel-reklámokról nem is szólva – mondta el dr. Jason Nagata, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyász ​​adjunktusa.
 
A túl sok tévézés a túlzott ételbevitellel járhat együtt, mivel a gyermek elveszíti önkontrollját.
 
Túlevést produkálhat a sokat képernyő előtt ülő gyermek
Túlevést produkálhat a sokat képernyő előtt ülő gyermek
 
Tanulmányukba a kutatók több mint 11 ezer amerikai gyermeket vontak be, 9-10 éves kor között. Adataik tartalmazták, hogy mennyi időt ülnek képernyő előtt – beleértve a tévét, a közösségi médiát és a szövegek gépelését is. A szülőktől pedig az evési szokásokra vonatkozóan gyűjtöttek be adatokat.
 
Kiderült: minden plusz egy óra, amelyet a gyermek képernyőt nézve tölt – közösségi médiahasználattal - 62 százalékkal növeli annak esélyét, hogy túlevésbe bocsátkozik, ezzel kapcsolatos rendellenesség alakul ki nála
1 évvel később.
 
Minden plusz egy óra tévéműsor figyelés 39 százalékkal emelte a túlzott ételfogyasztási rendellenesség valószínűségét.
 
A tanulmány természetesen nem bizonyíték arra, hogy a képernyő okoz túlevést, az adatok mégis elgondolkodtatóak.
 
A mértéktelen étkezési zavarral küzdő gyermekek aránya a vizsgálat kezdetén 0,7 százalékos volt, ám 1 évre rá 1,1 százalékra emelkedett - ez az arány várhatóan nőni fog a tinédzserkor vége felé járóknál, sőt a korai felnőttkorban is - jegyezték meg a tanulmány szerzői.
 
A túlevésben szenvedők viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű ételt fogyasztanak el. Nincs önkontrolljuk ezzel kapcsolatban, majd utána szégyent éreznek.
 
Amerikában ez az egyik leggyakoribb étkezési rendellenesség, amely idővel életveszélyes is lehet, hiszen diabéteszt és a szívbetegséget is okozhat.
 
A tanulmányt a Journal of Eating Disorders szaklap közölte.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.