2023. 10. 13. - 09:50

A mesterséges intelligencia új paradigmát hoz létre - Konferenciát tartottak a szabályozásáról

A mesterséges intelligencia új paradigmát hoz létre - Konferenciát tartottak a szabályozásáról

Konferenciát tartottak a mesterséges intelligencia szabályozásáról október 2-án. Az eseményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezte.

A mesterséges intelligencia nem csupán egy új technológia, valóságos paradigmaváltást eredményez – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezett október 2-án. A rendezvényen a mesterséges intelligencia szabályozása volt a fő téma.
 
Az Embereké az elsőbbség – felelősségteljes irányítás a mesterséges intelligencia korában című nemzetközi konferencián felszólalt Koltay András, az NMHH elnöke, valamint Tilesch György, innovációs és mesterséges intelligencia-szakértő is – tudatta a hirado.hu.
 
Amellett, hogy szó esett az MI-alapú rendszerek és szolgáltatások szabályozási kérdéseiről, külön hangsúlyt kapott a társadalmi és médiatudatossági hatások témája.
 
A szabályozás úttörője az EU mesterséges intelligencia-törvénye, amelyet a közeljövőben vezetnek be. A szabályozás felügyelei követelményeket és védőkorlátokat állít fel.
 
A mesterséges intelligencia új paradigmát hoz létre - Konferenciát tartottak a szabályozásáról
A mesterséges intelligencia új paradigmát hoz létre - Konferenciát tartottak a szabályozásáról
 
Kiemelten fontos, hogy az Európai Unióban használt mesterséges intelligencia-rendszerek biztonságosak legyene, nyomon követhetőek, átláthatóak, s emellett környezetbarátak is – hangsúlyozta Koltay András.
 
A konferencián elhangzott: az intelligens rendszerekben és algoritmusokban olyan lehetőségek vannak, amelyek választ adhatnak ma még megoldhatatlannak látszó gazdasági, tudományos és társadalmi kihívásokra – ugyanakkor, komoly részt vesznek a társadalom alakításában. Ezért nagyon fontos, hogy a szabályozók, a tudósok, az iparág-képviselők, s maguk az állampolgárok is értésk a jelentőségét, a következményeit – írta meg a hirado.hu.
 
Ahhoz, hogy a technológia fejlesztése, felelősségteljes és etikus alkalmazása megvalósuljon, együtt kell működniük a kutatóknak, fejlesztőknek és döntéshozóknak – hívta fel a figyelmet Koltay András.
 
A mesterséges intelligencia alkalmazásával sok pénzt lehet megspórolni, s a társadalomra is jótékony hatást gyakorol majd a technológia – ehhez azonban óvintézkedések is kellenek, össze kell fognia a piacnak és az állami szektornak – mondta el Adrian Gonzalez Sanches, a Microsoft egyik spanyolországi vezetője.
 
A gyakorlatban mindenképpen meg kell akadályozni a visszaéléseket, s nem biztos, hogy minden problémára a mesterséges intelligencia a kulcs – jegyezte meg Bárd Imre, aki az MI hasznosítását kutatja az oktatásban – írta a hirado.hu.
 
Tilesch György a konferencia egyik házigazdájaként kifejtette: a szabályozás szükségszerűen a technológiai fejlesztések mögött jár. Előny azonban, hogy napjainkban több kipróbált nemzetközi gyakorlatból választhatunk – tudatta a hirado.hu.
 
Fotó: hirado.hu
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.