2023. 10. 05. - 09:59

Az agyi funkciók vizsgálatát fejlesztik Szegeden

Az agyi funkciók vizsgálatát fejlesztik Szegeden

Egy szegedi vállalat olyan újkeletű innovációt jelentett be a napokban, amelyet az unió is támogatni fog. 

A Femtonics Kft. bejelentette, hogy egy olyan technológiát kezdenek el fejleszteni, amellyel elérhetővé válhat az, hogy a mindennapok során vizsgálni lehessen az emberi agy funkcióit. A szegedi vállalat uniós támogatás segítségével hajtja végre a programot.
 
A projekt körülbelül 1,5 évig tart, ezalatt pedig az lesz a cél, hogy egy olyan elektronikai és csúcstechnológiás alkalmazást fejlesszenek ki, amely bevethető lesz a lézer pásztázó mikroszkópoknál. 
 
agy_Torzs
Magyarok fejlesztik az agyi funkciók vizsgálatát
 
A detektor elektronika segítségével a későbbiekben már képesek lehetünk mozgás kompenzációval stabilizálni a látóterünkben a biológiai objektumokat, továbbá hatékonyan detektálni az olyan fotonokat, amelyek sejtjeink aktivitásáról számolnak be. 
 
A szegedi cég azonban ezeket a lehetőségeket is ki szeretné bővíteni mesterséges intelligencia alapú és automatikus megoldásokkal, ezért olyan modullal egészítik ki majd a mikroszkópokat, amellyel már az automatizált detektálás is elérhető a sejtkomponensek esetében. 
 
Ez a fajta innováció forradalmasíthatja az emberi agy vizsgálatát, mivel jóval pontosabb és gyorsabb eredményeket ad majd a szakembereknek az állapotról. A Femtonics Kft. közel 650 millió forintból hajtva végre az úttörő beruházást.
 
Forrás: MTI
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.