2023. 10. 12. - 14:12

Egy szuperszámítógép fűt majd Debrecenben

Egy szuperszámítógép fűt majd Debrecenben

A mesterséges intelligencia már a nagy létesítmények fűtésébe is besegít. 

A Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti épületében működő Komondor nevű szuperszámítógép hulladékhőjét is hasznosítják a jövőben annak érdekében, hogy a debreceni sportuszodát felfűtsék. 
 
Az energiaárak emelkedése miatt a debreceni önkormányzat folyamatosan a minél hatékonyabb és minél modernebb energiafelhasználási módokat keresi. A város polgármestere is kijelentette, hogy a tiszta energia hosszú távú biztosítása a 21. évszázad egyik legnagyobb kihívása lesz, ám modern megoldásokkal orvosolható lesz a probléma.
 
szupersz_torzs
Elképesztő, hogy mire képes a mesterséges intelligencia
 
A célok elérése érdekében a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, a helyi önkormányzat és a helyi sportközpont is összefogott.
 
Az összefogás és a kész fejlesztési tervek eredményeként Debrecenben az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjét használják majd fel egy sportlétesítmény fűtésére, ami esetükben a helyi sportuszoda. 
 
A városban a tervek szerint 4 hónap alatt építik ki a szükséges csővezetékeket és vezérlő egységeket, amelyeken keresztül a hulladékhő bejut majd az uszodába. 
 
Forrás: MTI
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.