2024. 03. 21. - 10:20

Humanoid robotokat kezdett tesztelni a kecskeméti Mercedes

Humanoid robotokat kezdett tesztelni a kecskeméti Mercedes

Munkaerőhiány-enyhítés, valamint a már dolgozó munkaerő jobb felhasználása céljából humanoid robotokat tesztel Kecskeméten a Mercedes-gyár.

Munkába álltak a Mercedes kecskeméti üzemében az Apportik robotikai cég Apollo robotjai. A vállalat célja a humanoidokkal a munkaerőhiány enyhítése, valamint az, hogy a már meglevő alkalmazottak munkáját jobban felhasználhassák – tudatta a vg.hu.
 
Az Apollo robotok egyhangú, fizikailag megterhelő, kisebb képzettséget igénylő munkákat látnak el, egyelőre tesztüzemben.
Például alkatrészeket szállítanak a gyártósorokhoz, kisegítve ezzel az emberi munkaerőt – írta a vg.hu.
 
 
Az Apollo humanoid robotot üzemi gyártásra tervezték, 72 kilót nyom, 173 cm magas és két lábon jár. Körülbelül 25 kilót tud megemelni. Ugyanezeket a robotokat a BMW is elkezdte tesztelni 2024 januárjában.
 
Egyelőre nem tudni, hány ilyen robot dolgozna állandó jelleggel a Mercedes-gyárban. Az üzem évek óta küzd a munkaerőhiánnyal. Ezért – mint azt Jörg Burzer, a Mercedes gyártási vezetője elmondta -, szeretnék megtapasztalni a robotikában és az autógyártásban levő lehetőségeket.
 
A monoton feladatokat átadni a robotoknak, hogy alkalmazottaiknak fontosabb feladatokat adhassanak. Emellett lényeges, hogy a járműgyártás ezekkel a robotokkal lehetséges a meglevő üzemek átépítése nélkül is – írta meg a vg.hu.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.