2023. 09. 24. - 11:22

Közös megoldások napjaink kihívásaira – Magyar Kézművesség Napját tartott az IPOSZ

Közös megoldások napjaink kihívásaira – Magyar Kézművesség Napját tartott az IPOSZ

Ismét ünnepelhettek Budapesten a Magyar Kézművesség Napján a hazai kis- és mikrovállalkozások. Németh László, az IPOSZ elnöke és Fónagy János miniszterhelyettes a vállallkozásokat érintő kihívásokról beszélt, amelyeket a kormányzattal közösen igyekeznek megoldani.

Már a kerek évfordulón is túl vannak – 31. alkalommal gyűlnek össze a Magyar Kézművesség Napja alkalmából – hangsúlyozta köszöntő beszédében Fónagy János miniszterhelyettes, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.
 
Kiemelte: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy minden ilyen alkalmat külön becsben kell tartaniuk, mert a világ ingatag – korábban a koronavírus-járvány, most pedig a szomszédban dúló háború vet árnyékot a mindennapjainkra.
 
Immár 31. alkalommal ünneplik együtt a hazai kis- és mikrovállalkozókat, családi vállalkozásokat, akik amellett, hogy a lakosság számára szolgáltatásokat nyújtanak, jelentős részük valamelyik nagyvállalat beszállítója is – mondta Fónagy János.
 
Ez azonban csak az érem egyik oldala – emlékeztetett. – Minden egyes munkahely ugyanis egy család megélhetését jelenti. Fónagy János minden vállalkozásnak köszönetet mondott a kormány nevében is, hogy a kihívásokkal teli esztendőkben is kenyeret és megélhetést adnak több százezer, milliónyi magyar család számára.
 
A hazai családi- és mikrovállalkozások jelentős potenciállal rendelkeznek, miközben nagy kihívások állnak előttük - mondta Fónagy János
A hazai családi- és mikrovállalkozások jelentős potenciállal rendelkeznek, miközben nagy kihívások állnak előttük - mondta Fónagy János
 
Az államtitkár hangsúlyozta: a kis- és közepes vállalkozások súlya jelentős a magyar gazdaságban, ezek adják a gerincét. Ezért a kormány mindig is kiemelten kezelte a hazai vállalkozókat, ezen belül is a mikro- és kisvállalkozói réteget.
 
„A kicsik nélkül a nagyvállalkozások sem boldogulnak, de a nagyok nélkül sem boldogulnak igazán a kis- és közepes vállalkozások – mutatott rá Fónagy. - Arra bátorítom Önöket, ápolják és erősítésék kapcsolataikat egymással és a gazdasági többi szereplőjével, hiszen csak közösen érhetjük el céljainkat és együtt érhetjük el azt a gazdasági fejlettséget, amelyet európai szintnek nevezünk” – fogalmazott.
 
„Az adatokból kitűnik, hogy a családi- és mikrovállalkozások jelentős potenciállal rendelkeznek, miközben nagy kihívások állnak előttünk – az energiaárak alakulása, az ellátás biztosítása, a háború okozta piacvesztés vagy éppen a digitalizáció” – mondta Fónagy János.
 
A miniszterhelyettes kiemelte: a digitalizáció és a mesterséges intelligencia nemcsak veszélyt, hanem lehetőséget is jelent. A magyar vállalkozásoknak ezen a téren még jelentős feladatai vannak, komoly igény van a fejlődésre.
 
A szomszédban dúló háború és a szankciók hatásai a magyar gazdaságra is negatív hatással voltak, emelkedett az infláció és a banki kamatok is nőttek.
 
A vállalkozásoknak jó hír, hogy a kormányzat mindent megtesz az infláció csökkentésére, meggyőződésük, 2023 utolsó negyedévére sikerül azt egyszámjegyűre mérsékelni.
 
„Részeredményeink vannak, 7. hónapja csökken az infláció mértéke és a jegybank is megkezdte az effektív kamatcsökkentést”  - fogalmazott Fónagy János.
 
 
A vállalkozásoknak ez azért is örömteli hír, mert egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a beruházásokhoz, forgóeszköz-finanszírozáshoz szükséges hitelek kamatai újra kitermelhető szintre csökkenjenek. Ez azért is nagyon fontos, mert hitelezés nélkül nincs gazdasági növekedés.
 
Az államtitkár hangsúlyozta: idén el kell kerülni a recessziót, 2024-re pedig a kormányzat a 4 százalékos növekedést célozza meg, így újra dinamikus növekedési pályára térhet vissza a gazdaság.
 
A gazdasági növekedés eléréséhez Magyarországnak innovatív, kezdeményező, kockázattűrő vállalkozásokra és ezeket támogató szervezetekre van szüksége. Ilyen az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) is – jegyezte meg Fónagy János.
 
Kiemelte: a kormány tucatnyi intézkedéssel erősíti a gazdaságot, 14 lépésben. Ilyen többek között az árfigyelő rendszer bevezetése. Az év eleji csúcsról 2023 szeptemberére 8 százalékkal csökkent az infláció. Ennek letörése támogatja a fogyasztás élénkülését, ez pedig aktívan hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.
 
A reálbérek augusztustól újra emelkedhetnek a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, növelve a családok vásárlóerejét és a fogyasztás mértékét. A rezsivédelmet az átlagfogyasztás mértékéig fenntartja a kormány a háztartások számára, ami jelenleg havonta családonként 181 ezer forintot jelent.
 
A kamatstop ugyancsak fennmarad az év végéig a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozóan, mely jelenleg kb. 350 ezer családot véd a magas kamatoktól.
 
A vállalat- és lakossági kamatstop intézkedés eddig csaknem 330 milliárd forinttal támogatta a családokat, illetve a kkv-szektort.
 
Az IPOSZ 31. alkalommal ünnepelte együtt a hazai kis- és mikrovállalkozókat, családi vállalkozásokat
Az IPOSZ 31. alkalommal ünnepelte együtt a hazai kis- és mikrovállalkozókat, családi vállalkozásokat
 
A kormány fenntartja a teljes foglalkoztatottságot, ami jelenleg 4,8 millió – a foglalkoztatottság az, amelyben a hazai mikro-, kis- és középvállalkozói réteg meghatározó szerepet játszik. Ez nálunk ugyanúgy igaz, mint például az Egyesült Államokban – a foglalkoztatók 80 százalékát adják – fogalmazott Fónagy János.
 
Az államtitkár szólt arról is, hogy az ezermilliárd forintos kerettel rendelkező Baross Gábor Újraiparosítási Hitel Program, illetve a 600 milliárdos Baross Gábor Tőke Program minden vállalat számára rendkívül kedvező forrást jelentenek. Ezen forrásoknak eddig nagyjából 75 százalékát kötötték le a vállalkozások.
 
Folytatja a kormány a kkv-kat célzó Széchenyi Kártya Programot is, melynek keretében csak idén eddig közel 600 milliárd forint a leszerződött, kamattámogatott hitelek állománya– hívta fel a figyelmet Fónagy János.
 
A kamatstopot a kormány fenntartja a kkv-k számára 2023 végéig, amely ugyancsak védi a kis- és középvállalkozásokat – ez bevezetésekor 60 ezer kkv-t óvott, jelenleg 28.500 kkv-t véd a magas kamatokkal szemben.
 
A kormány több tízezer energia-intenzív kis- és középvállalkozás részére nyújtott támogatást, megnövekedett rezsiköltségeik, valamint az energiahatékonysági beruházások finanszírozása érdekében.
 
Fónagy János szólt arról is, hogy a kormányzat kiszabadította a kkv-kat a fix gáz- és áramszerződésekből, így több tízezer ügyfél energiaszámlája csökkent 2023 áprilisára, több mint 50 százalékkal.
 
A miniszterhelyettes emlékeztette a jelenlevőket, hogy a kormány áramplafont vezetett be 2023 júliusától egyes kiemelt ágazatokban, 200 euro/megawattos szinten, ezzel mintegy 50 ezer vállalkozást szabadítottak ki a rendkívül magas árral járó szerződésekből.
 
Folyamatban van a Gyármentő Program, melynek köszönhetően 140 nagyvállalat 300 milliárd forintnyi energiahatékonysági és megújuló energia-beruházása valósulhat meg, 120 milliárd forintnyi célzott támogatás mellett.
 
A beruházásokat a kormányzat erőteljesen ösztönzi, idén eddig 23 nagyberuházás megsegítéséről döntött – mutatott rá Fónagy János.
 
Az ipartestületek hálózata hosszútávon alkalmas bázis lehet a magyar kis- és családi vállalkozások fejlődésére - hangsúlyozta Németh László
Az ipartestületek hálózata hosszútávon alkalmas bázis lehet a magyar kis- és családi vállalkozások fejlődésére - hangsúlyozta Németh László
 
Az államtitkár kiemelte, hogy a kkv-k a hazai vállalkozások 99 százalékát teszik ki, s a foglalkoztatottak 72 százalékát ők alkalmazzák – ezzel közel 2 millió magyar család megélhetéséhez járulnak hozzá. 2022-ben a nettó árbevétel és a hozzáadott érték 60 százalékát állították elő, ami az előző évekhez képest igen jelentős növekedésnek számít – hívta fel a figyelmet Fónagy János.
 
Németh László, az IPOSZ elnöke a Magyar Kézművesség Napján tartott beszédében elmondta: ezen a napon nemcsak emlékeznek, ünnepelnek is: elismerik azoknak a munkáját, akikre büszkék lehetnek, mert az elmúlt időszakban sokat tettek a szakmájukért. „Köszönetet mondunk a tudásátadásért, amellyel az utánunk jövő generáció számára segítettük a kézműipar népszerűsítését” – fogalmazott az elnök.
 
„Ezen a napon minden évben hagyományosan értékeljük elért eredményeinket, s ebből kiindulva fogalmazunk meg a magunk és az általunk képviselt kisiparosok számára egy teljesíthető jövőképet. Ez akkor valósítható meg, ha az általunk vázolt jövőkép összhangban áll a magyar kormány stratégiai elképzeléseivel. Ha ez sikerül, képesek lesznek sikerrel szembenézni a világban viharos gyorsasággal végbemenő változásokkal” – mondta Németh László.
 
Úgy fogalmazott, együtt megtalálják a hidat, amelyen úgy lehet átmenni a most kialakuló világba, hogy megmaradjanak a jövő számára is fontos értéket őrző tradíciók, s tovább élhessen a nemzeti identitás megmaradását biztosító ipari kultúra.
 
Az ipartestületek jelen vannak az országos kistérségben, s számos fontos szakmában működnek országos hatáskörű szakmai ipartestületek. Az országos hálózat az infrastruktúra bővítésével és a szakember-háttér elismerésével hosszútávon alkalmas bázis lehet a magyar kis- és családi vállalkozások fejlődésére – hívta fel a figyelmet Németh László.
 
Kiemelte: az IPOSZ több nemzetközi szervezet tagja, s büszkék arra, hogy nemzetközi porondon is megállja a helyét, megbecsült, stabil partnerei az európai és azon kívüli országok kézművesipari hálózatának.
 
 
Az a sok pályázat, amelyben részt vesznek, kézzelfogható haszon – fogalmazott. „Magunk is tevőlegesen hozzájárulunk nemzetközi pályázok sikereihez, a legjobb gyakorlatokat pedig segítünk meghonosítani hazánkban” – mondta az IPOSZ elnöke.
 
Németh László szólt arról is, hogy a világban értékrendek harca indult el, átrendeződés kezdődött a hatalmi csoportok között. Két út előtt állunk: nyertesei vagy vesztesei leszünk-e az átalakulásnak?
 
Számos kihívással nézünk ma szembe – az inflációtól és a háborútól kezdve a digitalizációig és a robottechnikáig - amelyekre a kormányzattal közösen kell megtalálni a választ. Ezért is örül annak, hogy Fónagy miniszterhelyettes úr elfogadta meghívásukat a rendezvényre.
 
„Bizakodóvá tesz, hogy sikerül megtalálnunk a kormányzattal a közös pontokat, amelyekben együtt tudunk működni, a kormányzati szándékot rajtunk keresztül el tudjuk juttatni a hazai gazdaság gyökereihez, a mikrovállalkozásokhoz is. Amennyiben így lesz, nyerteseivé válhatunk az átalakulásnak” – fogalmazott az IPOSZ elnöke a Magyar Kézművesség Napján.
 
B.A.
 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.