2024. 02. 22. - 08:45

Magyar mezőgazdasági robot született mesterséges intelligenciával

Magyar mezőgazdasági robot született mesterséges intelligenciával

Mesterséges intelligenciával ellátott robotot fejlesztettek a Széchenyi István Egyetemen. A kis mezőgazdasági robot mintaoltalom minősítést kapott.

Mesterséges intelligencia-alapú mezőgazdasági robotot fejlesztett a közelmúltban a a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja. Az eszköz a mintaoltalom minősítést is megkapta – tudatta a newtechnology.hu.
 
A szántóföldi adatgyűjtő robot autonóm irányítással működik, önállóan közlekedik a növények sorai között. Egy távol-keleti robotplatform továbbfejlesztése. Speciális szenzoraival képes a környezete különféle paramétereinek a felismerésére – például páratartalmat, levegő hőmérsékletet azonosít -, az összegyűjtött adatokat pedig felhőalapú tárolással őrzi – írta a newtechnology.hu.
 
Magyar mezőgazdasági robot született mesterséges intelligenciával
Magyar mezőgazdasági robot született mesterséges intelligenciával 
 
Az egyedinek számító robot célja egyebek mellett az, hogy fejlessze a percíziós növénytermesztést. A mesterséges intelligenciával azonban számos feladatot el tud látni.
 
Van kamerája természetesen, amellyel tudatja, hogy éppen hol jár. MI-vel osztályozza és elemzi az általa készített képeket. Észleli, ha levélváltozás történik a növényen, de képes termést számlálni és becsülni is.
 
Egy szintén korszerű szenzorral képes a napsugárzás mérésére. A talajszondával a talaj pH-értékét elemzi. Mivel az adatokat a felhőben tárolja, azokat egyszerű beilleszteni a precíziós mezőgazdasági technológiába – írta meg a newtechnology.hu.
 
A robotot már tesztelték szántóföldön és üvegházban is. Egy operátorral több darabot is lehet üzemeltetni, ráadásul nem is drága a működtetése – tudatta a newtechnology.hu.
 
Fotó: Facebook.com/Uni.SZE.Gyor
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.