2023. 11. 06. - 11:07

Mesterséges intelligenciát használ a DE

Mesterséges intelligenciát használ a DE

Újabb magyar egyetem kutatói végeznek olyan fejlesztéseket, amelyek a mesterséges intelligencia alkalmazását igénylik.

A Debreceni Egyetem (DE) természettudományi és technológiai karának szakemberei egy olyan beruházásba kezdtek november elején, amelyek jövő-technológiai beavatkozást is igényelnek.
 
A magyar kutatók egy olyan módszert fejlesztenek ki a mesterséges intelligencia és a drónok segítségével, amely képes a talaj nedvességtartalmát előrejelezi. A szakemberek mindezt egy térkép által mutatják majd be a projekt végén. 
 
A felsőoktatási intézmény munkatársai a tervek szerint drónokra, az az pilóta nélküli légi eszközökre szerelik majd fel a hőkamerákat és a multispektrális mérőberendezéseket, ez pedig jóval hatékonyabbá teheti majd a jövőben a hozamok növelését.
 
precizios_de_torzs
Újabb precíziós fejlesztés hazánkban
 
A megoldás Magyarországon még teljesen újnak számít és a bevezetést követően a gazdák is egyből használhatják. 
 
A program sikeres végkimeneteléhez szükséges teszteket egyébként az egyetem közelében, Hajdúböszörmény mellett végzik egy kukoricaföldön. A vizsgálat folyamatosan zajlik, hogy minél több időjárási körülmény között teszteljék az eszközöket. 
 
A mesterséges intelligencia egyébként olyan fejlett, hogy képes olyan statisztikai összefüggéseket és elemzéseket végrehajtani, ami már a tesztidőszak alatt óriási előnyére válhat a gazdáknak. 
 
Forrás: MTI, DE
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.