2024. 01. 25. - 08:45

Minden 70. dolgozóra 1 ipari robot jut Magyarországon

Minden 70. dolgozóra 1 ipari robot jut Magyarországon

A fejlődő technológia eredményeképpen ma már minden hetvenedik dolgozóra jut egy ipari robot hazánkban. Évente nagyjából 1000 darabot helyeznek üzembe.

Bár a nemzetközi átlagtól kissé lemaradunk, hazánkban éves szinten körülbelül 1000 ipari robot kerül üzembe, vagyis a gyártóiparban ma már sokkal több, mint 100 robot jut 10 ezer dolgozóra – tudatta a newtechnology.hu.
 
A régió több országának így is felülmúlja a számait Magyarország.
 
Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa a terület egyik szakértőjének számít. Mint mondta, hazánkban is várható bővülés az ipari robotok terén az előttünk álló esztendőkben, méghozzá a globális trendeknek megfelelően évente 8-10 százalékos.
 
Minden 70. dolgozóra 1 ipari robot jut Magyarországon
Minden 70. dolgozóra 1 ipari robot jut Magyarországon
 
A kollaboratív, tehát emberekkel együttműködők pedig egyre nagyobb arányban lesznek jelen az ipari robotok körében. Ez meglehetősen nagy előnyt jelent a vállalatok és a munkavállalók számára is a hatékonyságnövelés tekintetében – írta a newtechnology.hu.
 
Markos András megjegyezte, hogy mivel a KKV-szektor nehezen tart lépést azzal, hogy egyre drágul a munkaerő, s emellett több iparágat is érint a munkaerő hiánya, az automatizáció igencsak kézenfekvő megoldásnak tűnik.
 
Az alapvetően a nyomadaiparban működő cég már több mint 1 éve megalapította robotüzletágát. Robotkarokkal, ipari robotokkal, automata targoncákkal kapcsolatos projekteken dolgoznak integrátorokkal együttműködve – tudatta a newtechnology.hu.
 
Mint a Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa elmondta: a főszabály az, hogy egy műszakban egy robot egy ember munkáját tudja kiváltani. Olyan projekt is volt már azonban, ahol – miután a technológiát bevezették – a rakodási feladatok elvégzésére elég volt 4 helyett 1 ember is.
 
A kollaboratív robotok általában olyan tevékenységi körökből veszik ki az embereket, amelyeket a dolgozók maguk sem végeznek szívesen – jellemzően ilyenek a monoton, ismétlődő feladatok vagy a nehéz fizikai munkák. A robotok bevetésével a cég átcsoportosíthatja az alkalmazottakat, magasabb hozzáadott értékű feladatokra, ami így a számukra is előnyösebb lehet - tudatta a newtechnology.hu.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.