2023. 11. 08. - 08:00

Nagyszabású digitalizáció a KSH-nál

Nagyszabású digitalizáció a KSH-nál

Három év múlva lesz kész a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az eddigi egyik legkomolyabb digitális fejlesztésével. 

Rendkívül jelentős digitális fejlesztést jelentett be Magyarországon november elején a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), illetve a KSH Könyvtár, valamint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).
 
A három szervezet megállapodása alapján 2026-ig bezárólag elérhetővé teszik digitalizálva az elmúlt 150 évben fellelt magyarországi statisztikai adatokat. Ez az adathalmaz magában foglalja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és annak elődei által kiadott összes statisztikát. 
 
ksh_torzs
Klasszikus szervezetek kezdenek óriási digitalizációba
 
A nagyszabású fejlesztés végeredménye a Magyar Elektronikus Könyvtár online felületén lesz elérhető 2026-ban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyébként Magyarország és hazánk közigazgatásának egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szervezete. A KSH már több mint 150 éve jött létre, még az 1860-as években.
 
Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főleg azért vesz részt a digitális innovációban, mert ők Közép-Európa legjelentősebb digitalizáló központja és egyben a magyar írott kulturális örökség legnagyobb gyűjtője, valamint őrzője. 
 
A közlemény alapján az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) havi szinten több mint 1 millió oldal dokumentumot dolgoz fel digitálisan.
 
Forrás: MTI
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.