2023. 10. 04. - 11:00

Önjáró busz alvázat fejlesztett az Ikarus és az Óbudai Egyetem

Önjáró busz alvázat fejlesztett az Ikarus és az Óbudai Egyetem

Sikerrel fejeződött be az Ikarus és az Óbudai Egyetem projektje, melynek során elektromos, önjáró autóbusz alvázat fejlesztettek.

Sikeresen zárult egy közös projekt az Ikarus Járműtechnika Kft. és az Óbudai Egyetem között. A több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult projekt célja az volt, hogy létrehozzanak egy elektromos meghajtású autóbuszalváz-családot, s az alkalmas legyen az önálló értékesítésre – tudatta az MTI.
 
Olyan alvázat alkottak, amelyet nemzetközi szinten versenyképesnek tartanak, önjáró és intelligens szervízképességgel is el van látva.
 
A kidolgozott konstrukció alapján egy normál és egy csökkentett tengelytávú alvázprototípus is le lett gyártva, valamint a 12 méteres komplett járműalváz is, a felépítménnyel együtt.
 
Önjáró busz alvázat fejlesztett az Ikarus és az Óbudai Egyetem
Önjáró busz alvázat fejlesztett az Ikarus és az Óbudai Egyetem
 
A projekt a Széchenyi 2020 program részeként, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében valósult meg – írta az MTI.
 
Már a minősítő vizsgálatokat is elvégezték, hogy forgalomba lehessen helyezni az alvázprototípus felhasználásával készre gyártott autóbuszt. A járművet telemetriás rendszerrel, valamint a veszélyeztetett utasok biztonságát fokozó elemekkel is felszerelték.
 
A projekt keretében kifejlesztett autóbuszok a legújabb technológiai megoldásokat használják – ilyen az emissziómentes elektromos meghajtás és az intelligens szervízképesség is.
 
A projekt sikeres zárásával az Ikarus kínálhat piacképes elektromos autóbuszokat, amelyek hozzájárulnak a fenntartható közlekedés előmozdításához, hazánlban és az európai piacon egyaránt – tudatta az MTI.
 
Fotó: Facebook.com/magyarbusz.info
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.