2023. 09. 04. - 11:31

Robot fejlesztés Pécsett

Robot fejlesztés Pécsett

Új robot gépekkel bővült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK).

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) ultramodern és egyedülálló robotsebészeti műtőasztallal bővült. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) egyébként már 2022 ősze óta alkalmazza a DaVinci Xi nevezetű sebészeti robotot.
 
A sebészeti robot eddig már körülbelül 200 darab speciális beavatkozáson van túl. Az ultramodern eszközt főleg sebészeti, mellkassebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati és fej-nyaksebészeti műtétek során alkalmazták eddig. 
 
robotsebeszet_torzs
Egyre fejlettebb robotok jelennek meg az egészségügyben
 
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának (PTE KK) hivatalos közleménye alapján a speciális berendezés a napokban érkezett meg hozzájuk és a gépezet olyan precíz, hogy a nagyon aprólékos műtétek ideje is lerövidülhet, a páciensek gyógyulása pedig felgyorsulhat, mindezek mellett pedig nagyon fontos előny, hogy a betegeket kevesebb ideig kell altatásban tartani.
 
A hagyományos műtőasztalaknál a sebészeknek gyakran hosszú órákon át kell állniuk a műtét alatt, ami hosszú távon fizikailag megterhelő. A robotsebészeti műtőasztalok segítenek csökkenteni a sebészek fáradtságát is, mivel képesek a műtét során végzett mozgásokat rögzíteni és megismételni. 
 
Az egészségügyben történő technológiai fejlődés mindig is hatalmas hatást gyakorolt a betegellátás minőségére és hatékonyságára, a robotsebészeti műtőasztal pedig jelenleg az egyik legújabb és legizgalmasabb fejlesztés. 
 
Forrás: MTI
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.